Otpušteni novinari tužili TV Apolo

Otpušteni novinari Televizije “Apolo” Tatjana Venčelovski i Dimitrije Vidanović tužili su danas tu televiziju jer s

25. Feb 2005

Reading Time: 2 minutes

Otpušteni novinari Televizije “Apolo” Tatjana Venčelovski i Dimitrije Vidanović tužili su danas tu televiziju jer smatraju da su nezakonito otpušteni. Tužba protiv Javnog preduzeća Gradski informativni centar “Apolo”, u okviru kojeg posluje i TV “Apolo”, podneta je Opštinskom sudu u Novom Sadu, rečeno je agenciji Beta u advokatskoj kancelariji “Sikimić” koja zastupa otpuštene novinare. Advokati su ocenili da je prilikom uručivanja otkaza novinarima prekršen Zakon o radu, kao i druga prava Venčelovske i Vidanovića.
Ovo dvoje novinara dobilo je otkaze pre dvadesetak dana, a direktor TV “Apolo” Saša Adamović kazao je da su otkaze dobili jer TV “Apolo” ima “višak zaposlenih”, kao i da su radna mesta reportera-analitičara na kojima su Venčelovska i Vidanović bili zaposleni na neodređeno vreme zapravo “izmišljena”.
Adamović je u januaru mesecu, kada su ga novinari optužili da im je pretio otkazom, rekao da otkaza na TV “Apolo” neće biti, barem dok se ne izabere novi glavni i odgovorni urednik, koji treba da napravi novu sistematizaciju radnih mesta. Venčelovska i Vidanović , međutim, dobili su otkaze i pre nego je novi glavni i odgovorni urednik TV “Apolo” Stanko Pevac stupio na tu funkciju.
Dvoje novinara, kao i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, optužili su Adamovića za “ideološki obračun” sa “neposlušnim” novinarima, kao i za pokušaje da na TV “Apolo” uvede cenzuru, s ciljem promocije Srpske radikalne stranke, na čiji je predlog Adamović u decembru i izabran na mesto direktora lokalne gradske televizije.
NDNV je Adamovića još optužilo da ne poseduje “nikakvo” novinarsko iskustvo, a pogotovo ne televizijsko.
Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković nakon otpuštanja novinara i reagovanja javnosti i novinarskih udruženja saopštila je da će od Adamović zatražiti objašnjenje za dešavanja na TV “Apolo”.
Pojedine pollitičke stranke ove sedmice oštro su kritikovale TV “Apolo” i zbog činjenice da je ova lokalna televizija, koja se finansira iz budžeta grada Novog Sada direktno, u trajanju od tri sata, prenosila skup SRS u beogradskom “Sava” centru, povodom obeležavanja dvogodišnjice odlaska lidera radikala Vojislava SSešelja u Hag.
Liga socijaldemokrata Vojvodine je zapitala po čijem nalogu je vršen taj direktan prenos i kakve koristi od toga imaju građani Novog Sada, koji iz svojih džepova finansiraju TV “Apolo”. 
Glavni i dogovorni urednik TV “Apolo” Stanko Pevac saopštio je da je prenosi istog skupa vršilo 35 TV stanica širom Srbije i dodao da je reč o “iznajmljenom terminu”, koji je u celosti platila SRS.
Tokom prenosa, međutim, na ekranu nije bilo naznačeno da je reč o zakupljenom terminu.

Print Friendly, PDF & Email