Nova ruska vojno-patriotska televizija

U medijskom prostoru Rusije danas se pojavio novi televizijski kanal “Zvezda”, čiji je cilj, kako je sao

21. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

U medijskom prostoru Rusije danas se pojavio novi televizijski kanal “Zvezda”, čiji je cilj, kako je saopšteno, patriotsko vaspitanje građana. U početku će taj kanal Ministarstva odbrane, koji je formiran na budžetskim sredstvima, moći da gledaju stanovnici Moskve i Moskovske oblasti, a kasnije i većeg dela Rusije. Dozvola za rad dobijena je još prošle godine. Prva dva meseca kanal će imati tehničku probu, da bi u maju bilo emitovano 18 do 20 sati programa.
Kako su saopštili predstavnici Ministarstva odbrane, na osnovu već dobijene licence, po deset odsto “državno-patriotskog kanala” zauzeće informativne i društveno-političke emisije, 20 odsto kulturno obrazovne, 30 odsto zauzeće filmovi, 15 odsto zabavno-muzičke emisije, i dečije 2,5 odsto.
Preostalih 10 odsto programa biće vojno-patriotskog sadržaja.
“Neće biti zapadnih filmova, gde su Rusi prikazani ili kao varvari, ili kao banditi. Neće biti programa koji će skrnaviti istoriju naše domovine”, rekao je načelnik Centralnog telestudija Ministarstva odbrane Aleksandar Lebedev.
Vlasnici “Zvezde” su uvereni da će svojom programskom šemom već prve godine pridobiti 1,5 odsto gledališta i da će kroz dve-tri godine početi da vraćaju investicije.
Prvi čovek ruskog “Medija saveza” Aleksandar Ljubimov smatra takve ocene kao suviše optimistične.
“Možda je za rukovoidioce kanala ideja patriotskog vaspitanja i važna, ali se televizijska klima promenila i pojavljuje se problem doziranja patrotizma. Gledaoci su postali osetljivi i pronicljivi psiholozi i vole delikatese. Ako im ‘Zvezda’ bude nudila isključivo patrotizam i život armije, taj kanal niko neće gledati”, ocenio je Ljubimov.
Osnivanje tog kanala naložio je ministarstvu odbrane još u martu prošle godine predsednik Vladimir Putin.
Prema pisanju moskovske štampe, ministar odbrane Sergej Ivanov je zatim zatražio pomoć od vlade da se tom “vojno-patriotskom kanalu” pomogne u obezbeđivanju materijalno-tehničkih sredstava, dobijanju dozvole i stvaranju mreže na većem delu teritorije Rusije.
Predsednik Nacionalne asocijacije elektronskih medija Eduard Sagalajev, ocenio je međutim, da takvi zahtevi protivreče zakonima i pravilima davanja frekvencija putem konkursa.

Print Friendly, PDF & Email