Latin podneo ostavku zbog cenzure

Urednik “Latinice”, jedne od najgledanijih emisija Hrvatske televizije (HTV), Denis Latin podneo je o

15. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

Urednik “Latinice”, jedne od najgledanijih emisija Hrvatske televizije (HTV), Denis Latin podneo je ostavku pošto su iz njegove sinoćnje emisije izbačeni prilozi koji su se odnosili na imovinu premijera Ive Sanadera. Latin je, kako prenose hrvatski mediji, o ostavci sinoć usmeno obavestio direktorku HTV Mariju Nemčić. Ostavka je usledila pošto su iz već pripremljene emisije “Latinice”, koja je nosila naslov “Poreklo imovine”, bez znanja urednika i autora izbačena dva priloga o imovini premijera i lidera HDZ. U emisiji je ostao samo prilog iz kojeg se vidi da im nije bilo dozvoljeno da snime premijerovu kuću u Zagrebu.
Sadržaj dva priloga u kojima se pominje Sanader već je poznat hrvatskoj javnosti jer je o tome pisao splitski “Feral tribjun”. U jednom od njih sekretarica jednog od najpoznatijih hrvatskih tajkuna Miroslava Kutlea kaže da je on Sanaderu dao 800.000 maraka za pomoć u dobijanju kredita, a govori se i o premijerovim bivšim komšijama u Splitu koje je optužio da su mu provalile u stan i opljackale ga.
U drugom prilogu govori se o problemima stanara iz sadašnje porodične kuće Sanaderovih u Zagrebu jer je premijer, navodno, kada je postao politički dovoljno moćan, isterao stanare iz zgrade i prisvojio njihov stan.
U ekipi “Latinice” veruju da su prilozi izbačeni zbog pritisaka iz HDZ-a na urednike informativnog programa .
U rukovodstvu HTV-a sinoć se nezavnično komentarisalo kako je neprofesionalno optužiti bilo koga, u ovom slucaju premijera, a pritom se ograditi tek recenicom da druga strana nije želela da komentariše optužbe. Portparol vlade Ratko Meček sinoć je izjavio da se vlada ne meša u uređivacku politiku bilo kog medija, pa samim tim ne može da komentariše ni slučajeve ostavki urednika.

Print Friendly, PDF & Email