Izabrani članovi Saveta za radiodifuziju

Skupština Srbije izabrala je sinoć osam članova novog Saveta Republičke agencije za radiodifuziju, među kojima je i t

18. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

Skupština Srbije izabrala je sinoć osam članova novog Saveta Republičke agencije za radiodifuziju, među kojima je i troje dosadašnjih. Ponovo su izabrani Vladimir Cvetković, Nenad Cekić i episkop jegarski Porfirije, a osim njih Savet će činiti i Aleksandar Vasić, Svetozar Stojanović, Slobodan Đorić, Velimir Milošević i Goran Karadžić.
U Savet za radiodifuziju, ključno telo za regulisanje višegodišneg haosa u oblasti elektronskih medija, izabrana su tri kandidata resornog skupštinskog Odbora i po jedan kandidat Skupštine Vojvodine, univerziteta, nevladinih organizacija i udruženja građana, crkava i verskih zajednica, kao i udruženja radiodifuznih javnih glasila, novinara, filmskih radnika i kompozitora. Izabrani članovi trebalo bi da izaberu devetog člana Saveta, koji mora da bude sa Kosova. Time bi bilo omogućeno konstituisanje Saveta koji je, prema izmenama Zakona o radiodifuziji, trebalo da bude izabran do kraja novembra prošle godine.
Skupština je izabrala nove članove Saveta iako je ranije bilo predviđeno da tek sutra bude održan javni razgovor sa njima u parlamentu, kako bi poslanici mogli da bolje upoznaju kandidate. Predsednik Odbora Aleksandar Lazarević rekao je agenciji Beta da je taj javni razgovor otkazan, jer je u međuvremenu za danas zakazano izjašnjavanje poslanika o izboru članova Saveta.
Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Medija centar i udruženja kompozitora i dramskih umetnika, nisu učestvovali u usaglašavanju kandidata, uz obrazloženje da je izmenama Zakona o radiodifuziji ozbiljno narušena njegova ideja o Savetu kao nezavisnom ekspertskom telu.

Print Friendly, PDF & Email