Vodeće TV stanice povećale gledanost

Vodeće televizijske stanice u zemlji su, prema najnovijim podacima agencije AGB Stratedžik riserč, koja elektronsk

20. Jan 2005

Reading Time: 2 minutes

Vodeće televizijske stanice u zemlji su, prema najnovijim podacima agencije AGB Stratedžik riserč, koja elektronski meri gledanost TV programa u Srbiji, povećale ukupan broj gledalaca, ali dramatičnih promena osnosa snaga među njima nije bilo. Na sajtu AGB-a stoji da je u prošloj godini vodeću poziciju zadržala TV Pink, koja je sa 21,9 učešća u ukupnom TV auditorijumu, koliko je imala u 2003. godini, porasla na 22 odsto. Sledi Prvi program Radio televizije Srbije (RTS), koji je sa 19,5 porastao na 20,1 odsto učešća u ukupnom TV auditorijumu, a na trećem mestu je BK televizija sa 10,3 odsto (u 2003. 10 odsto gledanosti). Drugi program RTS-a je u prošloj godini imala učešće u ukupnom TV auditorijumu 8,2 odsto, a godinu dana ranije 7,4 odsto. Porast je dobrim delom posledica činjenice da su na tom programu prenošene Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u fudbalu. B 92 je sa 3,4 porastao na 5,3 odsto učešća u TV auditorijumu, a Treći program RTS-a je pao sa 7,8 na pet odsto.
“Trku za primat u gledanosti vode Pink i Prvi program RTS. Te dve TV kuće se dnevno smenjuju na vodećoj poziciji, ali je u ukupnom zbiru Pink tokom prošle godine svakog meseca bio u prednosti”, kaže direktor AGB Darko Broćić. RTS se, prema njegovim rečima, približila Pinku u martu, kada je eskaliralo nasilje na Kosovu, i u decembru, kada je državna televizija krenula sa novom programskom šemom. Trend iz prošle godine nastavljen je i u ovoj godini. Podaci za 19 dana januara pokauzju da Pink ima prednost od 0,9 odsto učešća u ukupnom TV auditorijumu.
Broćić kaže da TV stanice veoma pomno prate rezultate istraživanja i da na osnovu toga odmah reaguju, prilagođavajući ponudu željama gledalaca.
“Podaci koje mi pribavljamo su veoma detaljni i mogu se, faktički, pratiti iz minuta u minut. Iz njih se, pored informacije o ukupnom broju gledalaca i minutaži, precizno vidi i trenutak u kome su gledaoci odlučili da prestanu da gledaju određenu emisiju i promenili kanal”, kaže Broćić.

Print Friendly, PDF & Email