Valjevo traži spajanje radija i TV

Odbornici Skupštine opštine (SO) Valjevo zatražili su danas da upravni odbori javnih preduzeća Radio Valjevo i Regio

17. Jan 2005

Reading Time: 2 minutes

Odbornici Skupštine opštine (SO) Valjevo zatražili su danas da upravni odbori javnih preduzeća Radio Valjevo i Regionalne televizije Valjevo (TVA) donesu odluke o spajanju te dve informativne kuće. Odluku je donelo 25 odbornika skupštinske većine iz Nove Srbije (NS), socijalisti (SPS i SNS), radikali (SRS) i Pokreta snaga Srbije (PSS), kao i dva sporna odbornika NS, dok sednici nisu prisustvovala 24 odbornika opozicionih stranaka demokratskog bloka (DS, DSS, SPO, LS). Posebno obrazloženje za ovakvu odluku nije dato, a predlog odluke odbornicima i izveštačima je podeljen pred početak današnje sednice lokalnog parlamenta.
Tokom gotovo dvočasovne rasprave o radu TVA najviše reči bilo je o nenamenskom trošenju sredstava u vremenu dok je ovu informativnu kuću vodio novinar Nebojša Andrić, inače visoki funkcioner Demokratske stranke (DS). Zatraženo je da “nadležni državni organi” ispitaju nalaze opštinske komisije, a Opštinsko javno pravobranilaštvo dodatno je zaduženo da čitav materijal prosledi MUP-u i tužilaštvu.
Nebojši Anrići nije danas dozvoljeno da se pojavi za skupštinskom govornicom jer su prethodno, shodno Poslovniku o radu SO Valjevo, glasanjem tako odlučili odbornici skupštinske većine u lokalnom parlamentu.
Odbornici su dozvolili da im se obrate sadašnji v. d. direktor TVA, novinar Predrag Lučić, te dosadašnji predsednik Upravnog odbora TVA, novinar Branko Antonić, inače glavni i odgovorni urednik nezavisnog Radio Patka.
Lučić i Antonić su pojasnili da je izveštaj opštinske komisije “nekompletan” jer u njemu nema ni reči o sudskom sporu TVA i Radio televizije Srbije (RTS) o korišćenju zajedničke zgrade od preko hiljadu kvadrata na Promaji, u gradskom izletištu Pećina.
Oni su ustvrdili da opštinski javni pravobranilac nije realizovao zaključke prethodnog saziva SO Valjevo kada je na vlasti bio DOS u kojme je koalicioni partner bila i Nova Srbija (NS).
Zbog sukoba TVA i RTS, program lokalne televizije je, voljom zaposlenih u valjevskom dopisništvu RTS-a, “nasilno i bahato” prekidan dva puta – najpre u leto 2003. na mesec dana, potom i 29. aprila 2004. godine.
TVA se oglasila posle šest i po meseci, 15. novembra, iz novih prostorija u centru grada, koje je sa 25 miliona dinara budžetskih sredstava opremila SO Valjevo odlukama gradske vlade i lokalne skupštine tadašnje DOS-ove vlasti u kojoj je učestvovala i NS.
Raspava je na momente poprimila mučne tonove, posebno posle odluke odbornika da ne daju reč bivšem v. d. direktoru TVA, Nebojši Andriću.

Print Friendly, PDF & Email