Umro novinar Branislav Milošević

Novinar i publicista Branislav Milošević, dugogodišnji kolumnista i saradnik brojnih jugoslovenskih i svetskih me

17. Jan 2005

Reading Time: < 1 minute

Novinar i publicista Branislav Milošević, dugogodišnji kolumnista i saradnik brojnih jugoslovenskih i svetskih medija i institucija kulture, preminuo je jutros u Beogradu u 58-oj godini. Milošević je rođen 1. avgusta 1946. u Beogradu, po obrazovanju je bio filolog, a po zanimanju novinar poznat po tekstovima izuzetnog intelektualnog, političkog i kritičkog naboja, koje je često pisao i kao direktan učesnik burnih političkih promena. U bogatoj karijeri bio je dramaturg Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saradnik Marksističkog centra Srbije i lista “Komunist”, časopisa “Vidici” i “Student”, pozorišni kritičar “Borbe” i kritičar časopisa “Scena”. Kao direktor i glavni urednik vodio je Izdavačku kuću “Rad”, a u Vladi Srbije 1986/87 bio je ministar za kulturu.
Posle teksta “Tačka na jotu” koji je objavio u NIN-u maja 1987. godine kao ministar se suprotstavljajući politici Slobodana Miloševića, bio je žrtva političkih čistki, a dve godine kasnije ostao je i bez posla.
Dugo godina je pisao kolumne u zagrebačkom magazinu “Danas”, NIN-u, “Slobodnoj Dalmaciji”, ljubljanskom “Dnevniku”, “Politici”, “Blicu”, “Reporteru”, “Novoj političkoj misli” i “Borbi”, u kojoj je početkom 90-ih bio i direktor. Jedan je od osnivača, direktora i kolumnista “Naše borbe”.
Vodio je emisiju o kulturi “Petkom u 22” na Radio-televiziji Srbije, bio dopisnik agencije SENSE iz Strazbura i Berlina, objavljivao kolumne u belgijskom časopisu “Knack” i britanskom “Independentu”, francuskom “Figarou”…
Objavio je i knjigu polemičkih i kritičkih tekstova “Prvih deset godina” o događajima od 1989. do 1999. godine, a smrt ga je preuhitrila da dovrši i rukopise knjige nazvane “Drugih deset godina”.
Vreme i mesto sahrane Branislava Miloševića biće naknadno objavljeni.

Print Friendly, PDF & Email