Pretučen novinar u Subotici

Nepoznate osobe napale su preksinoć u Subotici lokalnog dopisnika mađarskog državnog radija Loranta Hevera, javio j

30. Jan 2005

Reading Time: < 1 minute

Nepoznate osobe napale su preksinoć u Subotici lokalnog dopisnika mađarskog državnog radija Loranta Hevera, javio je mađarski državni radio.Hever je mađarskom radiju rekao da se incident dogodio oko dva sata, i dodao kako ne veruje da je napad povezan sa posetom delegacije Evropskog parlamenta koja ispituje više etnički motivisanih incidenata u Vojvodini prošle godine.
On je naveo da su tri ili četiri osobe nasrnule na njega samo nekoliko stotina metara od njegovog stana, da su tražili novac i vređali ga zbog nacionalne pripadnosti.
Nekoliko trenutaka pre napada, ispričao je Hever, završio je telefonski razgovor i napadači su sigurno čuli da je govorio na mađarskom. On je, međutim, izrazio uverenje da se njegov status dopisnika ne može dovesti u vezu sa tim incidentom.
Mađarski članovi komisije Evropskog parlamenta, Đula Heđi i Žolt Bečeji, rekli su mađarskoj agenciji MTI nakon prvog dana posete Vojvodini da “u međunacionalnim odnosima u Vojvodini postoje problemi”.
Nakon posete Temerinu i Subotici, njih dvojica su rekli da “serija napada po etničkom osnovu ne stiže do suda” i da, prema rečima njihovih sagovornika, nadležne vlasti “ne čine jasne korake za smanjenje netolerancije”.

Print Friendly, PDF & Email