Premijer tuži najčitaniji dnevnik

Češki premijer Stanjislav Gros (Groš) izjavio je da će tužiti najčitaniji češki dnevnik “Mlada fronta dnes

31. Jan 2005

Reading Time: 2 minutes

Češki premijer Stanjislav Gros (Groš) izjavio je da će tužiti najčitaniji češki dnevnik “Mlada fronta dnes” zbog pogrešnih proračuna premijerovih primanja i pisanja u aferi oko Grosovog stana, za koji se ne zna odakle mu novac. Gros je 1999. godine od svoje poslaničke plate, pozajmice od strica i na kredit kupio luksuzni stan u Pragu i odmah u njemu izgradio bazen. Afera je tada za najpopularnijeg češkog politicara, mladu nadu socijaldemokrata, prošla bez veceg odjeka u javnosti.
Sada kada je Gros kao premijer više pred očima javnosti firma za finansijsku kontrolu je za “Mladu frontu Dnes” izračunala da tadašnja primanja za stan ne bi bila dovoljna. Gros je, međutim, optužio češki dnevnik da je računao samo njegovu poslaničku platu, a ne i dodatke, i na konferenciji za novinare pokazao svima, osim novinaru “Mlade fronte Dnes”, poresku prijavu iz koje se vidi da je njegov prihod bio 1,5 puta veći.
“Gospodine Kmenta, vi ne, vi ćete to videti tek na sudu”, istrgao je premijer kopiju svoje poreske prijave Jaroslavu Kmenti, autoru serije članaka u listu koji ce tužiti.
To ne bi bilo prvi put da Stanjislav Gros tuži za “namerne laži” češke novinare. Sudskom tužbom je reagovao, kao ministar unutrašnjih poslova, kada je nedeljnik “Respekt” pisao o Grosovim sumnjivim vezama sa češkim preduzetnicima. Gros je “Respekt” tužio za pad popularnosti zbog tvrdnje da se druži sa vlasnicom jedne javne kuće, jer se pokazalo da je njegova prijateljica samo vlasnica zgrade u kojoj je javna kuća. Grosovi advokati su proračunali tačno koliko procenata popularnosti je taj članak mogao da oduzme Grosu. Gros se, međutim, tvrdnjom da je imao veće prihode upleo u novi skandal, jer prema češkim zakonima poslanicima se nadoknade isplaćuju u tačno određene svrhe i ne mogu da posluže za finansiranje stanovanja.
Miroslav Kalousek, šef Odbora za budžet u Poslaničkom domu češkog parlamenta, lider demohrišćana, koalicionog partnera u vladi premijera Grosa, naglasio je da je to “krupan etički problem”, pošto nadoknade mogu da se troše samo u predviđene svrhe i ne predstavljaju nikako “porodični prihod”.

Print Friendly, PDF & Email