Pomoć indonežanskim medijima

Svetska asocijacija novina (WAN) pozvala je danas na pomoć pojedinim medijima u Indoneziji koji su obnovili izdanja p

12. Jan 2005

Reading Time: < 1 minute

Svetska asocijacija novina (WAN) pozvala je danas na pomoć pojedinim medijima u Indoneziji koji su obnovili izdanja par dana posle naleta cunamija, iako su izgubili veliki deo osoblja i ostali bez proizvodnih i distribucionih kapaciteta. Generalni direktor WAN Timoti Bolding (Timothy Balding) pozvao je u saopštenju sve članove te organizacije da finansijski pomognu kolegama u “Serambi Indonezija dejliju” (Serambi Indonesia Daily), koji su nastavili da rade pod najtežim mogućim okolnostima.
Polovina od ukupno 200 zaposlenih u tom listu poginula je, njegova štamparija je uništena, a prostorije redakcije teško oštećene. Mnogi preživeli u tom listu izgubili su članove porodice ili prijatelje u naletu cunamija. Taj dnevnik je ipak ponovo počeo da izlazi samo pet dana posle te prirodne katastrofe, informišući lokalno stanovništvo gde može da pronađe hranu, medicinsku pomoć i vesti o nestalima. List je gotovo dve nedelje deljen besplatno, a pripreman je u improvizovanoj redakciji.
“Većina naših reportera i zaposlenih izgubila je porodice, kuće, sve što su imali… Kompanija samo troši pare i bez ikakvih je prihoda, jer nema oglašavanja, a i novine su distribuirane besplatno”, rekao je predstavnik izdavača.
Novine u Indoneziji i u najboljim vremenima bile su suočene sa teškoćama preživljavanja, budući da je prosečni tiraž bio svega 25.000 do 30.000 primeraka. Informacije o načinu na koji je moguće pomoći tom dnevniku mogu se dobiti elektronskom poštom, posredstvom adrese sentrijanto@persda.co.id. Donacije za indonežanske novinare i njihove porodice prikuplja i Alijansa nezavisnih novinara Indonezije, čija je adresa sekretariatnya_AJI@yahoo.com.
Lista organizacija iz celog sveta koje prikupljaju pomoć za novinare može se naći na sajtu Međunarodne novinarske mreže (www.ijnet.org).
WAN je međunarodna organizacija štampanih medija, koja obuhvata 18.000 listova. U njenom članstvu su 72 nacionalne novinske asocijacije, pojedinačni predstavnici medija iz 102 zemlje, kao i predstavnici deset novinskih agencija i deset regionalnih i globalnih medijskih grupa.

Print Friendly, PDF & Email