Političari na funkcijama u medijima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je javnost i državne organe da se u pojedinim lokalnim medijim

24. Jan 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je javnost i državne organe da se u pojedinim lokalnim medijima na mesta direktora, glavnih i odgovornih urednika i članova upravnih odbora biraju osobe koje su funkcioneri političkih stranaka. U saopštenju NDNV ocenjuje se da se time flagrantno krše odredbe Zakona o radiodifuziji. Tim zakonom predviđeno je da u javnim preduzećima, direktori, glavni i odgovorni urednici i članovi upravnih odbora radio i televizijskih stanica lokalnih i regionalnih zajednica ne mogu biti poslanici, odbornici, izabrana, imenovana ili postavljena lica u saveznim, republičkim, pokrajinskim ili lokalnim organima izvršne vlasti, kao ni funkcioneri političkih organizacija.
“Pored zakona, ovakva politička (zlo)upotreba javnih medija nipodoštava i osnovna demokratska načela, kao i temelje novinarske profesije, koja na ovaj način biva pretvorena u servis političkih moćnika”, kaže se u saopštenju.
Ocenjuje se da na taj način mediji postaju “oružje u borbi protiv političkih i ideoloških neistomišljenika, u borbi za vlast, a sve to iz svog džepa plaćaju građani koji bivaju uskraćeni za objektivno i nepristrasno informisanje”.
“Mediji nisu i ne smeju biti puko sredstvo za prenos informacija, oni moraju imati i svoju društvenu misiju, kao što se moraju tretirati i kao kulturno dobro. Ukoliko dozvolimo da senzacionalističko, nekompetenento, autistično i ‘politički korektno’ novinarstvo ostane bez alternative, onda ćemo još dugo, dugo živeti u autističnoj zemlji koja neprestano proizvodi senzacije i skandale, i odstreljuje kompetentne i slobodoumne ljude”, navodi se u saopštenju NDNV.

Print Friendly, PDF & Email