Otkazi rumunskih novinara

Više od 30 novinara uticajnog rumunskog lista “Evenimentul zilei” podnelo je otkaz, optužujući vlasni

05. Jan 2005

Reading Time: < 1 minute

Više od 30 novinara uticajnog rumunskog lista “Evenimentul zilei” podnelo je otkaz, optužujući vlasnika, švajcarsku izdavačku kuću “Ringije” (Ringier) da se mešala u uređivačku politiku i primorala pet njihovih kolega da napuste list. “Evenimentul zilei” danas je napustilo 35 ključnih novinara, poznatih po svom istraživačkom angažmanu, koji tvrde da je “Ringije” pokušao da ublaži kritičku oštricu u izveštavanju lista.
Urednik lista Den Turturica takođe je rekao da odlazi, nakon što je “Ringije” prošlog meseca imenovao novog urednika i saopštio da će Turturicu poslati u istočni grad Bakau (Bacau), na novu dužnost. Turturica je tu odluku osporio pred sudom. Prema njegovim rečima, ostavke u “Evenimentul zilei” predstavljaju udarac za ionako krhku slobodu štampe u toj bivšoj komunističkoj zemlji.
Prethodnih godina, više desetina rumunskih novinara, među kojima i nekoliko novinara tog bukureštanskog lista, bilo je fizički napadnuto ili na druge načine zlostavljano. “Takav je trend u Rumuniji i istočnoj Evropi – uništavanje kritički raspoloženih novinara koji pišu o korupciji na visokom nivou”, rekao je Turturica na konferenciji za novinare.
“Evenimentul zilei” je nedavno objavio niz članaka o izbornim prevarama, korupciji na visokom nivou i komunističkoj prošlosti rumunskih zvaničnika. List je često prozivao vladu zbog nedemokratskih poteza.
Direktorka lista, Kozmina Noagea, demantovala je da se “Ringije” meša u uređivačku politiku i izrazila žaljenje zbog odlaska novinara. Istraživački novinar Kristi Levant je ocenila da je izveštavanje lista o korupcionaštvu u vladi uoči prošlomesečnih izbora pomoglo da se obori “najkorumpiranija vlast koju je Rumunija imala”.
Prema oceni međunarodnih organizacija, sloboda štampe u Rumuniji je proteklih godina nazadovala. Na listi organizacije “Reporteri bez granica”, Rumunija se, po poštovanju slobode štampe, nalazi na sedamdesetom mestu, dok je pre dve godine bila za dvadesetak mesta bolje plasirana. Ovo istraživanje obuhvatilo je 140 zemalja sveta.

Print Friendly, PDF & Email