Odati počast žrtvama cunamija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine protestovalo je danas zato što mediji i vlasti u Srbiji nisu pozvali javnost da o

06. Jan 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine protestovalo je danas zato što mediji i vlasti u Srbiji nisu pozvali javnost da odaju počast žrtvama cunamija u Aziji. Podsećajući da je danas u 12 sati u mnogim svetskim zemljama i u vodećim svetskim medijima “život stao na tri minute” u znak saosećanja sa žrtvama jedne od najvećih prirodnih katastrofa u istoriji čovečanstva, NDNV je naveo da se u Srbiji, “uz časne izuzetke”, to nije desilo.
“Na žalost, to se moglo i očekivati, a reč je o još jednom dokazu da u medijima u Srbiji vlada neverovatna količina ravnodušnosti i autizma za sve što se ne dešava u okviru granica ove skučene državice”, navodi se u saopštenju NDNV.
To društvo ocenjuje da je vest o azijskoj katastrofi samo prvih dana uspela da se “izbori” za vest dana u medijima u Srbiji, da bi potom, “iako katastrofa nije ni blizu završetka i iako se čitav svet angažovao da pomogne žrtvama i preživelima i olakša im patnju”, ova vest dospela “u poslednje minute emisija, na poslednje stranice novina”.
“Umesto pravih vesti, po ko zna koji put javnost u Srbiji je prinuđena da sluša izanđale i bezbroj puta ponovljene izjave domaćih političara, eksperata, legionara, kriminalaca, optuženika za ratne zločine”, navodi se u saopštenju NDNV-a.
“Umesto poziva na saosećanje sa žrtvama azijske katastrofe, vlastima u Srbiji izgleda je preče pozivanje na novi rat na Kosovu, u čemu im mediji, opet uz retke časne izuzetke, služe kao isprobana ratnohuškačka alatka”, zaključuje NDNV.

Print Friendly, PDF & Email