NDNV: Otkazi novinarima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro je protestovalo zbog najnovijeg incidenta na Televiziji Apolo, odnosno

26. Jan 2005

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro je protestovalo zbog najnovijeg incidenta na Televiziji Apolo, odnosno zbog načina na koji se direktor ove novosadske televizije Saša Adamović ophodi prema zaposlenim urednicima i novinarima. NDNV nema niti jedan razlog da sumnja u iskaze svojih četvoro kolega, inače vrsnih i čestitih profesionalaca, koji su javno potvrdili da im je direktor Adamović tokom razgovora “licem u lice”, uz političke diskvalifikacije, nudio sporazumni raskid radnog odnosa ili, ukoliko na to ne pristanu, obećavao otkaz.

NDNV konstatuje da prema sadašnjim zakonskim aktima, direktor TV Apolo nema niti jedan pravni osnov da našim kolegama uruči otkaz, jer su u pitanju novinari koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao i koji ne krše radnu disciplinu. NDNV je novinarima ponudio pravnu pomoć i savet, a direktora TV Apolo upozoravamo da ćemo, u slučaju otpuštanja četvoro novinara, pravdu potražiti na sudu.

Pitamo takođe da li nas samo slučajno ovakav pristup direktora Adamovića podseća na početak devedesetih godina prošloga stoleća kada su iz državnih medija otpuštani, ili slani na prinudni odmor, novinari i urednici koji nisu hteli svoju profesiju da «bace u blato» promovišući ratnohuškačku i zločinačku politiku Miloševićevog režima. Zar je moguće da smo se ponovo, posle svih političkih promena i turbulencija, našli na početku borbe za demokratsko i pravno društvo, te da se ponovo primenjuju stare političke metode zastrašivanja i unižavanja onih koji bi samo da profesionalno obavljaju svoj posao, metode za koje smo mislili da su i na ovim prostorima doživele istorijski poraz.
NDNV poziva novinare da, bez obzira na eventualne pretnje i ucene kojima mogu biti izloženi, ostanu verni pravilima svoje profesije.

Ponašanje direktora TV Apolo još jedan je dokaz samovolje vlasti na svim nivoima. Apelujemo pre svega na medjunarodne institucije da obrate pažnju na zbivanja u medijima u Srbiji, jer smo sigurni da shvataju da bez profesionalnih medija Srbiji nema puta u demokratiju.

Print Friendly, PDF & Email