Uskoro privatizacija medija SCG

Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović najavio je danas skori početak procesa privatizacije medija državne zaj

29. Dec 2004

Reading Time: 1 minute

Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović najavio je danas skori početak procesa privatizacije medija državne zajednice, ali je ocenio da njihova prodaja neće biti jednostavna, s obzirom na dosadašnje reakcije i interesovanja. Kojadinović je izjavio agenciji Beta da nedavni predlog sporazuma o osnivačkim pravima medija SCG, koji je Savet ministara uputio državama-članicama, praktično predstavlja “pripremu terena za privatizaciju” Tanjuga, Radija SCG, TV Jugoslavije, Borbe, Jugoslovenskog pregleda i Filmskih novosti.
Ako republičke vlade međusobno potpišu taj sporazum, trebalo bi da ga vrate Savetu ministara, koji je predložio da on zadrži osnivačka prava nad medijima čiji je osnivač državna zajednica, a da prihod od prodaje dobiju države-članice, recipročno sredstvima kojima finansiraju SCG – Srbija 93,3 odsto, a Crna Gora 6,7. Privatizacija će biti obavljena prema Zakonu o privatizaciji Srbije, jer se svi ti mediji nalaze na njenoj teritoriji, rekao je ministar.
“Iako je Savet ministara mogao da odluči da neke od tih javnih medijskih ustanova prestanu sa radom, jer je veliko pitanje ko će biti zinteresovan za Radio SCG na primer, s obrizom da je reč o specifičnom poslu i kratkom talasu, odlučeno je da se ništa ne gasi i ponudi jednog dana na tržištu”, rekao je Kojadinović.
Kojadinović je rekao da je za sada najveće interesovanje potencijalnih kupaca za “Borbu”, ali je ocenio da ni proces njene prodaje nije izvestan, s obzirom da je reč o složenoj instituciji, koja je pokretala mnoga izdanja, a vlasnički i odnosi zakupaca uglavnom su ostali nerasčišćeni. Ministar je rekao da će sudbina Tanjuga zavisiti od interesovanja za privatizaciju te novinske agencije, a nije isključio mogućnost da nastavi da je sufinansira Vlada Srbije.
“Zakonska mogućnost postoji i sigurno će Srbija, ako se Tanjug ne bude privatizovao, nastaviti da ga finansira. U principu, bolje je ponuditi tržištu, pa videti”, rekao je Kojadinović u intervjuu Beti, koji će sutra biti u celini emitovan.

Print Friendly, PDF & Email