Umrla Suzan Sontag

Poznata američka književnica i borac za ljudska prava Suzan Zontag umrla je danas u 71. godini u Njujorku od leukemije,

28. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Poznata američka književnica i borac za ljudska prava Suzan Zontag umrla je danas u 71. godini u Njujorku od leukemije, javio je dnevnik “Los Anđeles tajms” na svom internet sajtu. Poznata po brojnim interesovanjima za različite umetnosti, od baleta do fotografije, kao i po popularisanju pisaca poput Valtera Benjamina i Elijasa Kanetija u SAD, Zontagova je napisala 17 knjiga i čitavog života se borila za ljudska prava.
Udruženje nemačkih izdavača i knjižara prošle godine joj je dodelilo svoju Mirovnu nagradu (Friedenspreis), a u prvi plan je – i prilikom odlučivanja o laureatu i u popratnom publicitetu – došao njen angažman protiv administracije predsednika Džordža Buša, odnosno njena ocena da su SAD tada, kao retko kada u njihovoj istoriji, bile suočene s problemom neslobode, cenzure i autocenzure.
Za knjigu “U Americi” primila je prestižno američko literarno priznanje – “Nešnal buk avord” (National Book Award). U toj knjizi Zontagova se bavi propašću utopija, a posebnu pažnju je posvetila propasti idealističke utopije. Suzan Zontag, iako levičarka, ne žali zbog pada komunizma, nego konstatuje da “pobeda kapitalizma ima alarmantne posledice, a jedna od njih je razaranje svake vrste idealizma”. Kapitalizam je, kako je tvrdila Suzan Zontag, “ideologija samotraženja i lažnog individualizma”.
Nagrada nemačkih izdavača izazvala je i kritike, ne samo u SAD, nego i u Nemačkoj, te ocene da joj je “Mirovna nagrada” dodeljena zbog stanja u kome su 2003. bili američko-nemački odnosi, odnosno da “nije nagrađeno pripovedačko delo jedne književnice, nego njena esejistika, a time i politički intervencionizam jedne ikone američke levice”.
Kritičari pritom podsećaju da se Suzan Zontag nikada nije angažovala za mir kao takav, nego da je, na primer, u slučaju rata na Kosovu protestovala što se nije intervenisalo osam godina ranije, “da bi se zaustavio Slobodan Milošević”. Zontagova je i za vreme rata u Bosni i Hercegovini posetila Sarajevo, a 1999. je izdala knjigu “Zašto smo na Kosovu?”, koja je objavljena i na srpskom jeziku. Suzan Zontag nije bila “obični” pacifista koji su principijelno uvek protiv svakog rata, već je bila kritičar koji zagovara “pravo žrtava diktature na oslobođenje”, veruje u “donošenje slobode” čak i ratom, ali i u “pravo civila da ne budu bombardovani”.

Print Friendly, PDF & Email