Ubrzati transformaciju RTVNS

Vojvođanski sekretar za informacije Milorad Đurić izjavio je danas da je “neophodno ubrzati transformaciju&

10. Dec 2004

Reading Time: < 1 minute

Vojvođanski sekretar za informacije Milorad Đurić izjavio je danas da je “neophodno ubrzati transformaciju” Radio televizije Novi Sad (RTVNS) u pokrajinski javni servis, saopšteno je iz sekretarijata za informisanje. Đurić je, navodi se u saopštenju, tokom razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveta Slovaka, Rusina, Ukrajinaca, Bunjevaca, Roma i Rumuna o problemima vezanim za status programa na jezicima nacionalnih manjina na RTV Novi Sad, rekao i da bi trebalo što pre izvršiti “konačni deobni bilans u Radio televiziji Srbije”.
Tokom sastanka zaključeno je i da je potrebno u programskoj strukturi obezbediti veću zastupljenost kulturno obrazovnih emisija, koje najviše doprinose očuvanju nacionalnog identiteta, jezika i tradicije nacionalnih manjina.
“Potrebno je podići i nivo kvaliteta signala i dostupnosti informacija u svim delovima Vojvodine, s obzirom da je u južnom Banatu i u pojedinim delovima Srema, nemoguće pratiti programe na jezicima manjina zbog slabog TV signala predajnika”, navodi se u soapštenju.
Predstavnici nacionalnih saveta su, govoreći o položaju štampanih medija, konstatovali da je neophodno uskladiti pravnu normativu koja reguliše pitanje informisanja u skladu sa Zakonom o nacionalnim manjinama.
Đurić je istakao da će vojvođanski sekretarijat za informacije nastojati da uputi inicijativu Vladi Srbije da se obezbede što bolji uslovi za nesmetan rad medija na jezicima nacionalnih manjina.

Print Friendly, PDF & Email