Reakcije na govor mržnje

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović i članovi Gradskog veća izrazili su danas ogorčenost govorom mržnje u tekst

21. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović i članovi Gradskog veća izrazili su danas ogorčenost govorom mržnje u tekstu u “Nacionalu” u kojem su pomenuti direktorka Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa i visoki državni službenici Aleksandar Šoštar, Ivana Dulić i Milko Štimac. “Nedopustivo je da se u Srbiji, samo četiri godine posle demokratskih promena, ponovo prave spiskovi i ljudi evidentiraju i diskvalifikuju na nacionalnoj osnovi”, navedeno je u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika, u kojem je zatražena i hitna reakcija nadležnih.
U saopštenju je ocenjeno i da označavanje “sumnjivih lica” samo zato što su druge vere ili nacije predstavlja opasan pokušaj izazivanja mržnje i atmosfere linča, sličnih onima koji su prethodili ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije ili ubistvima novinara Slavka Ćuruvije i premijera Zorana Djinđića.
Povodom teksta u “Nacionalu”, objavljenog juče pod naslovom “Branka Prpa amnestira NATO ubice?”, oštro su reagovali i Gradski odbor Demokratske stranke (DS), kolektiv Istorijskog arhiva, čiji je ona direktor, kao i Institut za noviju istoriju Srbije.
Beogradski odbor DS ocenio je da je reč o “šovinističkom pamfletu” i nastavku poruka koje su 90-ih godina dovele do ratova, stradanja i atentata, a kao krajni rezultat imale sveukupnu nacionalnu katastrofu.
Istorijski arhiv Beograda izrazio je nevericu i zgroženost “količinom neistina i diskvalifikacija” u vezi sa stručnim i profesionalnim radom direktorke Arhiva i sadržajem i koncepcijom izložbe pod nazivom “Dvadeseti vek – doba ratova – stoleće zlih”.
Arhiv je naglasio da su tom izložbom predstavljeni svi ratovi 20. veka u kojima je Srbija učestvovala i dala svojevrstan pomen žrtavama Beograda stradalim u tim ratovima, zaključno sa bombardovanjem NATO 1999. godine.
Kolektiv Arhiva naglasio je da je, nasuprot navodima u tekstu u “Nacionalu” koji insinuiraju antisrpski stav, u izloženim dokumentima predstavljeno požrtvovanje i etika srpske vojske i civila u ratnim događajima.
Povodom teksta Velimira Gajića u “Nacionalu”, oštro je protestovao i Institut za noviju istoriju Srbije, posebno ukazujući da autor, koji sebe legitimiše kao osobu koja nije istoričar, ni muzealac, ni arhivista, osporava naučni kredibilitet Branke Prpe, koja je u tom institutu provela 15 godina kao uspešan istražvač i naučni radnik.

Print Friendly, PDF & Email