Ratna opcija u Lokal presu

Osnivač i vlasnik valjevske Revije “Kolubara”, Zdravko Ranković, uputio je danas protest Upravnom odb

11. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Osnivač i vlasnik valjevske Revije “Kolubara”, Zdravko Ranković, uputio je danas protest Upravnom odboru Asocijacije lokalnih nezavisnih medija “Lokal pres” zbog prijema valjevskog nedeljnika “Napred” u to udruženje. U izjavi agenciji Beta, Ranković kaže da je na jučerašnoj skupštini “Lokal presa” u Beogradu načinjen “presedan bez presedana” jer je u to udruženje primljena novina koja “nikada nije bila nezavisna”, te da je izabran najgori primer da se čitava ideja nezavisnog novinarstva “kompromituje na najogri mogući način”.
U protestnom pismu upućenom članovima upravnog odbora “Lokal presa”, Ranković podseća da je “Napred” 90-tih godina prošlog veka zastupao ratnu opciju na prostorima nekadašnje SFRJ.
Navodi se, takođe, da je “Napred” kolege iz Radio Valjeva denuncirao zbog toga što su “podržavali dezertere”, da je reporteru beogradskog nedeljnika “Vreme” Draganu Todoroviću iz Valjeva tada zabranjen ulazak u redakciju zbog toga što nije pohvalno pisao o predsedniku Srpskog četničkog pokreta (SCCP), a potom srpskih radikala (SRS) Vojislavu Šešelju.
Prema Rankovicevim rečima, “Napred” nije podržao kolege iz Radio Valjeva, koje su se, štrajkujući tri meseca, suprotstavljale vlasti socijalista i radikala 1992. godine. “Napred” i njegova sadašnja glavna urednica Olga Petrović, koja je godinama pre toga bila urednik političke rubrike do promena vlasti 2000. godine, uspeli su da posle 60 godina postojanja tih valjevskih novina isteraju sa posla koleginicu Branku Osmanović, samohranu majku dvoje dece, zbog toga što je navodno “ozbiljno narušila međuljudske odnose”.
U protestu koji je Zdravko Ranković uputio Upravnom odboru “Lokal presa” navodi se da on ne pristaje na prevaru jer bi time izdao sebe, svoje novinarsko i ljudsko dostojanstvo.
“Izdao bih svoje kolege iz Radio Valjeva, koje su se posle 1992. razišle po valjevskim redakcijama i nosioci su onoga najboljeg u ovdašnjem novinarstvu”, ističe se u protestu. On od članova Upravnog odbora traži da ponište odluku o prijemu “Napreda” u Asocijaciju nezavisnih lokalnih medija ukazujući na moguće negativne posledice po “Lokal pres” i njegove članice iz Srbije i Vojvodine.
“Napred” je osnovan pre 60 godina, ima status javnog preduzeća u državnom vlasništvu, pa njegov ulazak u “Lokal pres” ocenjuje kao pokušaj obezbeđivanja najbolje moguće pozicije pred neizbežnu privatizaciju.
Revija “Kolubara” je jedan od osnivača “Lokal presa” 1995. godine.

Print Friendly, PDF & Email