Odgovor “Dnevnika” Maji Gojković

Glavni i odgovorni urednik novosadskog lista “Dnevnik” Petar Petrović izjavio je danas da gradonačeln

16. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Glavni i odgovorni urednik novosadskog lista “Dnevnik” Petar Petrović izjavio je danas da gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković ne radi svoj posao kako treba i optužio je za napad na medije. Gojkovićeva je juče uputila otvoreno pismo “Dnevniku” povodom izveštaja tog lista o požaru u veterničkom Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju, u kojem je smrtno stradao jedan štićenik. “Dnevnik” je naveo u tom tekstu da se gradonačelnica nije pojavila na mestu nesreće. Maja Gojković navela je u pismu da “neće da se pravda zašto nije iskoristila tu nesreću da pred kamerama, novinarima i ‘hroničarima’ dobije par propagandnih poena”, a “Dnevnik” je optužila da je rešio da iskoristi tu tragediju i da su njegovi novinari u stanju da se “preruše u jagnjeću kožu, da iscereni, stanu iza pogrebne povorke i tamo, na groblju, opet zaurlaju svoj zahtev za istrebljenjem svega što ne misli kao oni”.
U odgovoru na pismo Gojkovićeve, u koji je Beta imala uvid, a koji će “Dnevnik” objaviti u sutrašnjem broju, Petrović odbacuje sve kritike Gojkovićeve i pita je kako to da se nije mogla pojaviti u Domu u Veterniku, kada je nedavno našla vremena da otvori “Kupusijadu” u Futogu, da pozdravi goste na razgovoru o knjizi akademika Dejana Medakovića i da primi blagoslov episkopa bačkog Irineja.
“Reč je o empatiji, o pristojnosti, o ljudskom gestu. Na osnovu kojih kriterijuma odlučujete da li želite, ili ne želite da se slikate pred kamerama”, navodi Petrović.
On je Gojovićevu i njenu Srpsku radikalnu stranku optužio da se u Novom Sadu “grabe oko fotelja” u uspešnim gradskim javnim i komunalnim preduzećima, a da gradonačelnica istovremeno tvrdi da joj se “gadi” trka za pozicijama i brzom zaradom.
“Kažete da živite s narodom i poznajete njegove probleme. Da li požari i smrt tu ne spadaju?! Da li mislite da svi ti ‘bezimeni hroničari’ i kamermani obožavaju da idu po sahranama, da izveštavaju sa mesta nesreće? Ne, oni samo rade svoj posao. Vi svoj, u konkretnom slučaju, niste uradili”, naveo je Petrović.
On je još gradonačelnicu podsetio da je “Dnevnik” privatni list, da je u većinskom vlasništvu nemačkog “Vaca” (WAZ) i da je kopredsednik te medijske kuće Bodo Hombah nedavno sa OEBS-om potpisao dokument o evropskim principima o nezavisnosti i slobodi medija.

Print Friendly, PDF & Email