O valjevskim televizijama

Opštinsko veće u Valjevu odlučilo je danas da je neophodno preispitati odnos lokalne skupštine sa Regionalnom televi

06. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Opštinsko veće u Valjevu odlučilo je danas da je neophodno preispitati odnos lokalne skupštine sa Regionalnom televizijom Valjevo (TVA), ali i sa Radio-televizijom Srbije (RTS). Povod za tu odluku je činjenica da se pred trgovinskim sudovima u Valjevu i Beogradu vode sporovi između RTS i TVA, odnosno Skupštine opštine Valjevo i RTS-a. U Valjevu je u toku spor po tužbi RTS-a zbog navodnog duga TVA od oko tri miliona dinara za koršćenje prostora, opreme i pređanika u zgradi na Promaji, u gradskom izletištu Promaja, dok je u Beogradu u toku spor o vlasništvu nad tom zgradom po tužbi SO Valjevo protiv RTS-a. Na nedavno održanom ročistu u Valjevu, advokati RTS-a i TVA sporazumeli su se da taj spor miruje dok se u Beogradu ne okonča spor o vlasništvu nad zgradom od preko hiljadu kvadrata, koju su do 29. aprila koristile obe medijske kuće (RTS i TVA).
Opštinsko veće u Valjevu formiralo je danas komisiju koja će pokušati da pribavi kompletnu dokumentaciju o valjevskim televizijama.
Veće je izrazilo bojazan da će TVA, uprkos ugovoru o finansiranju u 2005. godini, teško opstati na budžetu SO Valjevo iz kojeg se izdržava i Radio Valjevo, a delimično i nedeljnik “Napred”.
TVA je svojevremeno, u vreme lokalne vlasti socijalista, nastala iz nekadašnjeg najpre povremenogi najčešće predizbornog, a potom i stalnog lokalnog programa RTS-a. Posle promena demokratskih 2000. godine osnovano je posebno
akcionarsko društvo šest opština Kolubarskog okruga (Valjevo, Mionica, Lajkovac, Oseečina, Ub, Ljig), a pre nekoliko meseci ta kompanija je preregistrovana u javno preduzeće koje bi finansirale opštine osnivači, pre svih SO Valjevo.
Zbog sukoba TV studija (dopisništva) RTS-a u Valjevu i TVA, program regionalne televizije od 29. aprila nije emitovan oko šest i po meseci. Nedavno je program obnovljen novom studijskom i reporterskom opremom iz novog (privremenog) opštinskog prostora. TVA sada ima i novi predajnik na novoj lokaciji, za šta je SO Valjevo izdvojila oko 25 hiljada evra.

Print Friendly, PDF & Email