Nagrade Reportera bez granica

Alžirski novinar Hafnavi Gul (Hafnaoui Ghoul), kineski urednik Liu Siaobo (Xiaobo) i meksički list “ZetaR

21. Dec 2004

Reading Time: < 1 minute

Alžirski novinar Hafnavi Gul (Hafnaoui Ghoul), kineski urednik Liu Siaobo (Xiaobo) i meksički list “Zeta” dobitnici su nagrada koje je danas dodelila novinarska organizacija Reporteri bez granica (RSF).
Svi nagrađeni dobiće po 2,500 evra za istrajan rad na slobodi medija. RSF je organizacija čije je sedište u Parizu i bavi se rasvetljavanjem slučaja ugoržavanja slobode štampe i prava na informisanost.
Alžirski novinar Hafnavi Gul, koji je ujedno i borac za ljudska prava, dobio je nagradu zbog toga što se u svom poslu, svojim stavovima i radom zalaže za slobodu medija. Bio je dopisnik iz unutrašnjosti, a tokom ove godine proveo je nekoliko meseci u zatvoru zbog toga što je u svojim tekstovima kritikovao nemarnost lokalnih zvaničnika povodom smrti beba u državnoj bolnici u gradu Djelfa.
“Pritisci na novinare u unutrašnjosti zemlje su vrlo izraženi, a obično se to ignorišse”, izjavio je zamenik urednika najtiražnijeg alžirskog dnevnog lista “El kabar” Mahmud Belhimer.
On je ocenio da će ova nagrada ohrabriti novinare koji rade u vrlo teškim uslovima.
RFS je ocenila da je kineski urednik Liu, veteran u demokratskim akcijama i šef Kineskog kluba nezavisnih pisaca, dobio nagradu zbog odbrane slobode medija. On se, kako je objašnjeno, neumorno borio za tu slobodu kao i za oslobađanje novinara iz zatvora, uprkos riziku da i sam bude uhapšen.
List “Zeta” je nagrađen jer je postao primer borbe za pravo na informisanost. Ovaj nedeljnik se bavi istraživačkim novinarstvom uprkos činjenici da su trojica njegovih reportera ubijena, navodi RSF.

Print Friendly, PDF & Email