Medijski simpozijum u Pragu

Medijski simpozijum o Međunarodnom krivičnom sudu, na kojem će učestvovati urednici i novinari, aktivisti u oblasti

13. Dec 2004

Reading Time: < 1 minute

Medijski simpozijum o Međunarodnom krivičnom sudu, na kojem će učestvovati urednici i novinari, aktivisti u oblasti ljudskih prava i stručnjaci za međunarodno pravo i ratne zločine, biće održan od 27. do 29. januara u Pragu. Simpozijum je namenjen predstavnicima medija iz zemalja Višegradske četvorke, sa Balkana, kao i iz Ukrajine i Belorusije, saopštio je “Tranzišns onlajn” (Transitions Online, TOL), organizator tog skupa.
Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti još naredna dva dana elektronskom poštom na adresu training@tol.org.
TOL će pokriti troškove učesnika simpozijuma, zahvaljujući sredstvima ministarstava inostranih poslova Norveške i Švajcarske.
Između ostalog, planirane su diskusije o misiji Međunarodnog krivičnog suda, ratifikovanju njegovo Statuta, usvojenog u Rimu, granicama jurisdikcije, kao i odbijanju SAD da prihvate njegovu nadležnost.
Simpozijum će biti održan na engleskom jeziku, a program tog skupa moguće je videti na sajtu TOL-a (www.tol.org).
TOL je neprofitna organizacija za razvoj medija, koja je i osnivač istoimenog onlajn magazina o postokomunističkim društvima.
Stalni Međunarodni krivični sud ustanovljen je 17. jula 1998. godine, kada su predstavnici 120 zemalja usvojili u Rimu Statut tog suda, dajući mu nadležnost da pokreće procese protiv počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Print Friendly, PDF & Email