Mediji rehabilituju zločine

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je danas da u domaćim medijima nije pris

23. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je danas da u domaćim medijima nije prisutno suočavanje sa prošlošću, već rehabilitacija zločina. Predstavljajući rezultate analize štampanih medija i studiju “Mediji u Srbiji kao deo antievropskog fronta – štampa: nepromenjena matrica”, ona je rekla i da mediji u Srbiji “nisu odustali od iluzije ujedinjenja srpskih zemalja, iako je taj princip de fakto poražen”.
Ocenjujući da je u medijima snažan uticaj antihaškog lobija i pristalica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, Sonja Biserko je ocenila da je profesionalni nivo novinara nizak, da mediji nemaju kritičku funkciju i da ne otvaraju važna pitanja za građane. Prema njenoj oceni, značajan problem predstavlja i odsustvo “alternativnih medija”, a najtiražniji dnevnik “Večernje novosti” je “glavni nosilac nacionalističke i konzervativne politike”. Kao načine za prevazilaženje takvog stanja, Sonja Biserko je navela profesionalizaciju novinara i podršku alternativnim medijima, kao što su “Vreme” i “Danas”. Ona je naglasila i potrebu transformacije Radio-televizije Srbije u javni servis, a založila se i za promenu uređivačke politike, koja bi trebalo da se “koncentriše na suočavanje sa prošlošću”.
Prema oceni Sonje Biserko, potrebno je i stvaranje regionalnih medija na prostoru jugoistočne Evrope i suprotstavljanje govoru mržnje. Novinar Nemanja Stjepanović posebno je kritikovao izveštavanje ovdašnjih medija o Kosovu. “Mediji su uvek spremni da uđu u ratnohuškačku priču. Koliko se laže i izmišlja govori ponašanje medija tokom zbivanja 17. marta i pisanje o ponašanju Kfora. Mediji su krili da je većina nastradalih bila albanske nacionalnosti i da su život izgubili u sukobima sa međunarodnim snagama”, rekao je Stjepanović. Stjepanović je ocenio i da neki srpski mediji imaju “rasistički odnos prema Albancima”.
Obrad Savić iz Beogradskog kruga ocenio je da “mediji u Srbiji nisu ogledalo realnosti, nego da oni tu realnost proizvode”. “Mediji su postali poslednje veliko utočište velike srpske nade o ujedinjenju svih teritorija na kojim Srbi žive”, rekao je Savić.

Print Friendly, PDF & Email