Kažnjena RTV Majdanpek

Radio-televizija Majdanpek i njen bivši direktor Dejan Radulović novčano su kažnjeni zbog emitovanja kritike jedno

21. Dec 2004

Reading Time: < 1 minute

Radio-televizija Majdanpek i njen bivši direktor Dejan Radulović novčano su kažnjeni zbog emitovanja kritike jednog umetničkog dela koju je izrekao direktor lokalnog muzeja. Radulović je danas agenciji Beta dostavio presudu kojom je sudija za prekršaje Opštinskog suda u Majdanpeku Milisav Bakić kaznio RTV Majdanpek sa 30.000 dinara, a Radulovića sa 15.000. Ta Televizija je pre godinu dana objavila kritiku direktora muzeja Pauna Durlića o jednom umetničkom delu.
Durlić, diplomirani etnolog, tada je ocenio da je učenik P.Đ. iz Majdanpeka pobedio na prošlogodišnjem konkursu Unilevera iz Londona na osnovu plagijata, odnosno da je poslao rad svog oca.
Nagrađeno delo P.Đ. bilo je postavljeno na izložbi u prestižnoj galeriji moderne umetnosti “Tejt” u Londonu. Advokati odbrane su tvrdili da ne postoji osnov za izricanje kazne, kao i da nije moguće pregledati sporni snimak jer nije čuvan nakon zakonskog roka.
Tužioci tvrde da su optužbe na njihov račun “izmontirane zbog zavisti”, budući da je slika postigla međunarodni uspeh.
Zbog objavljivanja saopštenja direktora muzeja, odlukom sudije Gorana Mladenovića, ranije su sa 80.000 dinara kažnjeni i dopisnici dnevnih listova “Vesti” i “Večernje novosti” iz Majdanpeka Dejan Zlatić i Dragan Karamančić.

Print Friendly, PDF & Email