Izazovi za domaće medije

Ravnoteža između potrebe opstanka na tržištu i poštovanja profesionalnih normi novinarstva jedan je od najvećih iza

09. Dec 2004

Reading Time: 2 minutes

Ravnoteža između potrebe opstanka na tržištu i poštovanja profesionalnih normi novinarstva jedan je od najvećih izazova za domaće medije i čest razlog spora uredništva i vlasnika novina, zaključili su večeras na tribini u Medija centru u Beogradu urednici više beogradskih javnih glasila. Direktor i glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti” Manojlo Vukotić rekao je da ima sreće što obavlja i menadžersku i uredničku funkciju, pa sam odlučuje da li je nabavka opreme ili slanje ekipe izveštača na određeni događaj u inostranstvu zaista potrebno ili je bolje taj novac utrošiti, na primer, na plate.
Napominjući da je u 15-godišnjoj karijeri glavnog urednika u četiri novine, do sada tri puta smenjivan upravo zbog sukoba sa vlasnicima – najpre u “Borbi”, pa u “Blicu” i “Glasu javnosti”, Vukotić je opisao “dobrog vlasnika” novina kao čoveka koji zna da je njegovo preduzeće medij, a ne “fabrika cipela”. “Zato vlasnici medija ne bi trebalo da budu pekari, mesari, ratni profiteri, kriminalci…”, rekao je on.
Vukotić se založio da sve novine objavljuju podatke o dnevnom tiražu, uveren da bi se na osnovu toga moglo zaključiti da mnoge novine na domaćem tržištu ne mogu da opstanu od prodaje i oglasa, već da je u pitanju novac iz drugih, moguće i sumnjivih izvora.
Glavni urednik “Blica” Veselin Simonović, napominjući da tu funkciju obavlja već više godina, tokom kojih su se smenila tri vlasnika lista, rekao je da često dolazi u situaciju da novinari očekuju od njega da bude “sindikalni vođa” i bori se za njihova radna prava ili veće plate, iako je on, u stvari, predstavnik vlasnika.
Simonović je naglasio da je “zaštitnik novinara samo u pogledu odbrane profesije”.
Prema njegovim rečima, “Blic” je imao najveći tiraž u vreme vlasti Slobodana Miloševića zbog “političkog ekskluziviteta”, odnosno “opozicione uređivačke politike”.
Simonović je rekao da je tadašnje vlasnike lista ubedio da je takva uređivačka politika najbolja ukazivanjem da će ostvariti veći profit prilikom planirane prodaje lista nemačkoj medijskoj kući “Gruner i Jar”.
Glavna urednica nezavisne TV produkcije VIN i donedavna glavna i odgovorna urednica Informativnog programa Televizije Beograd Gordana Suša uporedila je ravnotežu između tržišnih i profesionalnih uslova poslovanja medija s potrebom političke kohabitacije u društvu.
Gordana Suša posebno je ukazala na potrebu transformacije Radio-televizije Srbije u javni servis kako bi finansijski postao nezavisan od države, kao sadašnjeg “vlasnika”.

Print Friendly, PDF & Email