Bez eksplicitnih slika žrtava

Zbog sve učestalijeg pojavljivanja eksplicitnih slika žrtava kriminala i drugih vrsta nasilja u medijima u Srbiji, M

10. Dec 2004

Reading Time: < 1 minute

Zbog sve učestalijeg pojavljivanja eksplicitnih slika žrtava kriminala i drugih vrsta nasilja u medijima u Srbiji, Misija OEBS-a u SCG pozvala je danas sve profesionalce i druge relevantne institucije u Srbiji da se što pre i najodgovornije pozabave tim pitanjem. S obzirom da je Misija OEBS-a ubeđena da su slobodni, nezavisni i snažni mediji presudni za stabilnu i funkcionalnu demokratiju, sve prisutniji i učestaliji prikazi nasilnih fotografija i slika smatraju se veoma uznemiravajućim, navodi se u saopštenju te organizacije.
“Stoga, Misija OEBS-a zahteva primenu i dalje unapređenje sadržaja već postojećeg regulativnog okvira koji postoji u Srbiji, kao i odgovarajuću reakciju prefesionalnih i ostalih odgovornih institucija”, dodaje se u saopštenju.
Kako se navodi, mediji imaju odgovornost da pokažu da su nasilje i kriminal deo svakodnevnog života, ali oni istovremeno “moraju da uzmu u obzir i činjenicu da opisi nasilja i kriminala mogu da šokiraju ili čak ozlede javnost”.
Profesionalni standardi i odgovornost zahtevaju da mediji izbegnu opise koji mogu da utiču da nasilje i kriminal u javnosti postanu prihvatljivi ili prouzrokuju mržnju i nasilje prema pojedincima ili grupi pojedinaca, stav je Misije OEBS-a.
Postizanje odgovarajuće ravnoteže između pravila koja se odnose na sadržaj i primarnog imperativa koji nalaže slobodu izraza i informisanja je složeno pitanje, navodi se u saopštenju i dodaje da je zbog toga nemoguće postaviti univerzalne standarde.
“Opšta pravila profesionalizma i etike, kao i strogo poštovanje zakona moraju prevladati. U tom smislu, Misija OEBS u Srbiji i Crnoj gori spremna je da pruži svaku vrstu pravne i druge dostupne stručne pomoći”, zaključuje se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email