Vlast proizvodi haos u etru

Nedostatak političke volje jedan je od osnovnih razloga što je medijska sfera četiri godine nakon 5. oktobra haotična

26. Nov 2004

Reading Time: 2 minutes

Nedostatak političke volje jedan je od osnovnih razloga što je medijska sfera četiri godine nakon 5. oktobra haotična dok se Zakon o radiodifuziji neprimenjuje, zaključak je jučerašnje tribine ” Kako do pravog Radiodifuznog saveta” u organizaciji Medija centra. Rade Veljanovski, predavač na beogradskom Fakultetu političkih nauka i jedan od tvoraca Zakona o radiodifuziji upozorio je da će prvi Radiodifuzni savet završiti 99 odsto posla za narednih deset godina. On je naglasio sudeći prema kandidaturama koje su pristigle u Skupštinu Srbije da će sastav Saveta činiti četiri čoveka iz Radio Indeksa i konstatovao da su brojni stručnjaci koji su trebalo da sede u ovom telu zaobiđeni.
– Jasno je da haos u etru generira vlast, i bivša i sadašnja – kazao je Veljanovski.
Sumnju da će Srbija dobiti nezavisan i kredibilan Savet izrazilo je više učesnika tribine. U tom kontekstu je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija nedavno povukla svoju listu kandidata za članstvo u Savetu. Predsednik ANEM Slobodan Stojšić je to obrazložio “katastrofalnim izmenama Zakona”, ali i nespremnošću ANEM, NUNS, Medija centra, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja kompozitora Srbije da se nakon brojnih kompromisa, kao ovlašćeni predlagač usaglašavaju sa neovlašćenim predlagačima.
Glavnom i odgovornom uredniku Radio Indeksa i predsedniku Asocijacije profesionalnih emitera Srbije Zoranu Mihajloviću razlozi za povlačenje nisu jasni.
– Nije bilo kršenja procedure usaglašavanja – tvrdi Mihajlović i dodaje da emiteri jedva čekaju Savet, ali da Indeksu od 5. oktobra ni dinar donacija nije stigao, tvrdeći da je to “nekome u interesu”. Branislav Lečić, bivši ministar za kulturu i medije upozorio je da je najvažnije da branša nastupa zajedno.
– Kada je branša zajedno vlast nema gde, a sama po sebi nikada neće rešiti vaš slučaj. Ona samo vodi računa o tome koliko je mediji dovode u pitanje – kazao je Lečić, čiji je utisak da mediji ne žele da se bilo šta promeni – “da li zbog boljeg pozicioniranja ili nekih ličnih interesa”.
Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta i Rade Veljanovski slažu se da nije problem u jedinstu medija već u uticaju države i bliskih institucija, kao i nepostojanju društvenog konsenzusa da bi nešto trebalo da se menja.

Print Friendly, PDF & Email