Subotica: Istraga protiv novinara Vasića

Opštinsko javno tužilaštvo u Subotici podnelo je danas predlog za preduzimanje “određenih istražnih radnji” protiv

17. Nov 2004

Reading Time: < 1 minute

Opštinsko javno tužilaštvo u Subotici podnelo je danas predlog za preduzimanje “određenih istražnih radnji” protiv novinara nedeljnika “Vreme” Miloša Vasića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo kleveta na štetu premijera Srbije Vojislava Koštunice. Prema navodima Tužilaštva, osnovano se sumnja da je Vasić krivično delo klevete izvršio i na štetu ministra pravde Srbije Zorana Stojkovića, ministra policije Dragana Jočića, direktora BIA Radeta Bulatovića i načelnika Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Miroslava Miloševića. 
U obrazloženju zahteva, Tužilaštvo navodi da je Vasić autor tekstova “Saradnici, advokati i stari drugovi” i “SSta je ko demantovao, a šta nije”, koji su objavljeni u nedeljniku “Vreme”, a u kojima se iznose tvrdnje da su ministri unutrašnjih poslova i pravde, kao i premijer bili upoznati sa transkriptima razgovora, koje su vodili Dejan Milenković Bagzi i njegov advokat Biljana Kajganić.
“Taj transkript navodno sadrži predlog Milenkovićevog advokata da, u dogovoru sa ministrom policije i direktorom BIA, lažno svedoči na sudu kako bi dobio status zaštićenog svedoka, iz čega proizlazi da su predsednik vlade i oba ministra bili upoznati sa ovim nezakonitim radnjama, a nisu na njih reagovali”, piše u saopštenju. 
Dodaje se da su tvrdnje nedeljnika “Vreme” i novinara Miloša Vasića demantovali i advokat Biljana Kajganić, kao i ministri pravde i policije, te direktor BIA.
“Kako su ovakve tvrdnje mogle naškoditi časti i ugledu gore navedenih lica, a izrečene su u cilju diskreditacije funkcija koje vrše, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Miloš Vasić izvršio krivično delo kleveta”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.
Saopštenje je potpisao vršilac dužnosti opštinskog javnog tužioca Miroslav Krkelić.

Print Friendly, PDF & Email