Samo radikali protiv

Skupština Srbije izjasniće se danas o vladinom Predlogu zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

02. Nov 2004

Reading Time: < 1 minute

Skupština Srbije izjasniće se danas o vladinom Predlogu zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Takođe, glasaće se i o predlogu odluke o izboru devetog člana Republičkog odbora za odlučivanje o konfliktu interesa, kao i o predlogu odluke o formiranju anketnog odbora za ispitivanje nepravilnosti na lokalnim izborima u Beogradu.
Sve parlamentarne stranke najavile su da će podržati predlog Socijaldemokratske partije za formiranje skupštinskog anketnog odbora za ispitivanje eventualnih nepravilnosti na lokalnim izborima u Beogradu 19. septembra. Jedino se DS nije izjasnila, ali je tražila da se nadležnost tog anketnog odbora proširi na celu Srbiju. Poslanik DS Zoran Alimpić je predložio da se anketni odbor, ukoliko bude formiran, pozabavi nepravilnostima na lokalnim izborima u čitavoj Srbiji. Prema njegovoj oceni, izborni proces u Beogradu je završen, a o žalbi SDP na tok izbora je konačnu odluku doneo nadležni sud. Poslanik SPS Zoran Anđelković ocenio je da anketni odbor treba da utvrdi stvarnu istinu o dešavanjima u Beogradu, pa i, kako je rekao, da li je predsednik Srbije Boris Tadić prekršio izbornu tišinu otvarajući Narodnu kancelariju predsednika Republike.
Raspravu o tom predlogu poslanici su iskoristili i za ukazivanje na činjenicu da lokalne vlasti još nisu konstituisane u većini opština u Srbiji, za šta su radikali i socijalisti optužili DS. Inače, sve poslaničke grupe, osim SRS, najavile su da će glasati za Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kojim se, po prvi put, državni organi obavezuju da dostavljaju podatke od javnog značaja građanima i medijima.

Print Friendly, PDF & Email