Pritisak na slobodu štampe

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudilo je postupak Opštinskog javnog tužilaštva u Subotici, koje je predloži

18. Nov 2004

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudilo je postupak Opštinskog javnog tužilaštva u Subotici, koje je predložilo pokretanje istrage protiv novinara beogradskog nedeljnika “Vreme” Miloša Vasića. NDNV je ocenio da mnoge činjenice upućuju na zaključak da je reč o pritisku na slobodu štampe. “Prvo, u najmanju ruku je čudno da Tužilaštvo “reaguje” na pisanje lista “Vreme” sa dva meseca “zakašnjenja”. Drugo, još je čudnije da se za iste tekstove novinara Vasića pred Okružnim javnim tužilaštvom u  Beogradu već vodi postupak protiv NN lica zbog odavanja službene tajne. Ostaje, dakle, nejasno da li je reč o kleveti, za šta se tereti Vasić, ili je reč o službenoj tajni koju mu je neko “odao”.
Treća činjenica koja upada u oči jeste da je ove sedmice novinar Vasić imao nekoliko javnih nastupa, u kojima je iznosio argumente o uništavanju dosjea SDB-a neposredno nakon promena od 5. oktobra 2000. godine, nakon čega se Tužilaštvo u Subotici “setilo” da predloži istragu protiv njega za nešto što je pisao pre dva meseca.
Na osnovu svega navedenog teško se oteti utisku da nije reč ni o kakvoj istrazi, već o političkom pritisku na slobodu medija, gde se za oružje koristi pravosuđe. Politički pritisak dolazi iz samih vrhova države, i to iz onih struktura koje se neprestano zaklinju u legalitet, legitimitet i nezavisno pravosuđe. Kao neposredno oruđe za pritisak na slobodu medija koristi se krivično delo klevete, koje u Srbiji, za razliku od ostalih civilizovanih država, još uvek nije dekriminalizovano.
NDNV konstatuje da je primer pritiska na novinara Vasića još jedan dokaz da je Srbija daleko od toga da dobije nezavisno pravosuđe. NDNV zbog toga upućuje sledeća pitanja svim tužilaštvima u zemlji:
1. Zašto gotovo nikada ne reagujete “po službenoj dužnosti” na širenje rasne, verske i međunacionale netrpeljivosti u istupima domaćih političara, ali i u napisima u pojedinim “medijima”, kao i u činjenjima pojedinaca, “nepoznatih počinilaca”?
2. Zašto gotovo nikada ne reagujete “po službenoj dužnosti” na pretnje koje novinarima upućuju političari? 
3. Zašto gotovo nikada ne reagujete “po službenoj dužnosti” za brojne “klevete” kojima su izloženi političari koji nisu u vlasti?…  
Pitanja je bezbroj, a odgovor nijedan. U svakom slučaju, NDNV pruža punu javnu podršku našem uglednom i hrabrom kolegi, jednom od najboljih novinara u Srbiji Milošu Vasiću”, kaže se u saopštenju za javnost koje je danas izdalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Print Friendly, PDF & Email