Mediji im uskraćuju povlastice

Izveštači iz Skupštine Srbije juče su bili meta narodnih poslanika koji nisu krili bes i ogorčenost zbog toga što su pod

03. Nov 2004

Reading Time: < 1 minute

Izveštači iz Skupštine Srbije juče su bili meta narodnih poslanika koji nisu krili bes i ogorčenost zbog toga što su pod pritiskom javnosti morali da povuku predloženi zakon o Narodnoj skupštini, piše “Blic”. Zbog toga, prema saznanjima lista, predsednik Skupštine Predrag Marković razmatra mogućnost da novinarima zabrani da koriste usluge skupštinskog restorana. “Šta vi imate da jedete u našem restoranu? Dolaze li poslanici da jedu u vašim restoranima? Imate preko puta Skupštine kiosk, pa jedite tamo sendviče”, poručio je novinaru “Blica” jedan vidno uzbuđeni poslanik samo nekoliko minuta pre nego što je procurila informacija o mogućoj zabrani novinarima da se hrane u skupštinskom restoranu.
Kako su ranije javili skupštinski izveštači, poslanici su optužili medije za povlačenje zakona o Narodnoj skupštini iz hitne procedure, zbog širenja neistinitih informacija. Poslanik DSS-a Petar Cvetković je zatražio da se poslanici zaštite od neistinitog izveštavanja i šikaniranja u štampi, jer kako kaže “jedino za poslanike nema lovostaja”. Prethodno je skupštinski Administrativni odbor pozovao sve poslaničke grupe da se što pre izjasne o tome da li žele da učestvuju u izmeni spornog Zakona i da u tom slučaju predlože po jednog člana radne grupe.
Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je da srpski poslanici nisu želeli da se izjednače sa platama i penzijama sa poslanicima iz okruženja već da se donese Zakon o Narodnoj skupštini, “koji je potreban kako bi se uredila država”. On je istakao da je taj zakon potreban da bi se znalo koliko je ko plaćen, da bi se sprečila korupcija i primanje honorara kako je to bilo ranije.
Podsetimo, prema predloženom zakonu o Narodnoj skupštini poslanici bi trebalo da idu u penziju sa 20 godina radnog staža i 50 godina života, a pored brojnih povlastica i privilegija, visine poslaničkih plata bile bi od 60.000 do 190.000 dinara.

Print Friendly, PDF & Email