“Dnevnik” i “Radio 021” nepoželjni

Novinarima Radija 021 i lista Dnevnik nije dozvoljeno da prisustvuju prijemu u Gradskoj kući koji je gradonačelnica M

26. Nov 2004

Reading Time: 2 minutes

Novinarima Radija 021 i lista Dnevnik nije dozvoljeno da prisustvuju prijemu u Gradskoj kući koji je gradonačelnica Maja Goković organizovala povodom 25. novembra, dana kada se Vojvodina 1918. prisajedinila Kraljevini Srbiji. Na ulazu u Gradsku kuću obezbeđenje je našeg novinara i koleginicu iz Dnevnika zaustavilo uz obrazloženje da ne mogu da uđu jer nisu na spisku pozvanih. Na molbu da kontakiraju gradonačelicinog šefa službe za informisanje Aleksandra Petrovića kako bi dobili objašnjenje za zabranu, radnici obezbeđenja su rekli da nije dostupan i da ne mogu da ga nađu.
Petrović je istovremeno isključio i mobilni telefon. Od kolega iz nekoliko drugih medija smo čuli da su redovno pozvani na prijem koji je gradonačelnica organizovala. Radio 021, kao ni list Dnevnik kako smo čuli od njih, nije uopše dostavljen zvaničan poziv.
Novinar Građanskog lista koji je mogao da uđe u Gradsku kuću je nakon prijema pitao gradonačelnicu što novinari Radija 021 i Dnevnika nisu mogli da prisustvuju. “Ne znam zašto, evo ja ću intervenisati, pitaću ko ih nije pustio”, navela je gradonačelnica i dodala: “Ovo je bilo obeležavanje praznika Novog Sada i svima je bilo otvoreno, ali ja mislim da oni malo sve to glume. Posle čitavog ovog iskustva mislim da prave predstavu od svega ovoga”.
Na isto pitanje šefa službe za informisanje Alekandar Petrović nije dao jasan odgovor, neprecizirajuči što su novinari R021 i Dnevnika ostali pred vratima Gradske kuće. Na ulazu smo sreli i funkcionera radikala i savetnika gradonačelnice Igora Mirovića koji je na pitanje da li može da urgira da nam dozvole ulaz na prijem, rekao da on ništa ne može da uradi i da je Maja Gojković pravila spisak zvanica. Ovom zabranom ulaska novinarima Radija 021 i Dnevnika je nastavljena praksa uvedena ulaskom Maje Gojković u Gradsku kuću, da bez njenog poziva novinari, a i građani nemaju pravo ulaska u javnu zgradu koja je do tada bila otvorena za sve. Zabrana ulaska se prvada postojanjem takozvanog Kućnog reda, koji Radio 021 još nije dobio iz kabineta gradonačelnika, iako smo u skladu sa odredbama Zakona o dosupnosi informacija od javnog značaja zatražili da taj javni dokument dobijemo na uvid.

Print Friendly, PDF & Email