Bolje kazna nego izvinjenje

Češki nedeljnik “Respekt” moraće da plati kaznu od oko 3.300 evra, zato što nije objavio izvinjenje češk

04. Nov 2004

Reading Time: < 1 minute

Češki nedeljnik “Respekt” moraće da plati kaznu od oko 3.300 evra, zato što nije objavio izvinjenje češkom premijeru Stanjislavu Grosu (Stanislav Gross) zbog članka o premijerovim vezama sa sumnjivim preduzetnicima. Iako veze sa biznismenima iz članka Gros ne poriče, nedeljnik je tužio sudu, jer je “Respekt” izneo, kako navodi, neistinite podatke koji su Grosu, tada ministru unutrašnjih poslova, po njegovoj proceni smanjile bar za četiri odsto popularnost među biračima.
“Respekt” je u maju prošle godine između ostalog napisao da se Gros druži sa vlasnicom erotskog kluba, koju je navodno prisluškivala policija zbog veza sa Albancima koji se bave organizovanjem prostitucije i trgovine ženama. Pokazalo se da je Libuše Berkova samo vlasnica zgrade u kojoj je pomenuti erotski klub, a da je policija nije prisluškivala. Sud je naredio nedeljniku da se premijeru javno na svojim stranicama izvini, što je “Respekt” u martu ove godine i učinio, ali ne posebno, kako je propisano.
Kazna mu je određena jer je izvinjenje bilo smešteno u komentar glavnog urednika lista, koji je naglasio da je članak, bez obzira na neistinite tvrdnje, doprinos informisanju javnosti.

Print Friendly, PDF & Email