Uzbekistanski novinar dobio azil u SAD

Uzbekistanski novinar Ruslan Šaripov, dobitnik nagrade Zlatno pero slobode 2004, dobio je azil u Sjedinjenim Država

25. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Uzbekistanski novinar Ruslan Šaripov, dobitnik nagrade Zlatno pero slobode 2004, dobio je azil u Sjedinjenim Državama nakon što je pobegao iz Uzbekistana zbog pretnji koje su mu upućene. Šaripov je odslužio desetomesečnu zatvorsku kaznu, a Uzbekistan je napustio u junu, kada je još bio u kućnom pritvoru, navodi se u saopštenju Svetskog novinskog udruženja (WAN). On je do prošle nedelje bio u Moskvi, kada mu je odobren azil. U Sjedinjene Države doputovao je prošlog četvrtka i sada je kod rođaka u Sakramentu, dodaje se u saopštenju.
Zlatno pero slobode, godišnju nagradu WAN-a za slobodu štampe, uručena je Šaropovu u junu zbog njegove hrabrosti u zaštiti ljudskih prava i slobode izražavanja kada je bio suočen sa napadima, torturom i stalnim zastrašivanjem.
Šaripov (25) je u avgustu 2003. bio osuđen na četiri godine zatvora zbog optužbi da je bio “umešan u homoseksualne aktivnosti”, što je bio izgovor da se ućutka i spreči njegov rad na promovisanju ljudskih prava.
Šaripov je osnivač Unije nezavisnih novinara Uzbekistana i izveštač moskovske Agencije za ljudska prava. Pre izricanja zatvarske kazne, on je redovno izveštavao o situaciji u medijima i slobodi medija u Uzbekistanu, kao i o slučajevima kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Print Friendly, PDF & Email