Štrajk slovenačkih novinara se nastavlja

Upravni odbor Udruženja za štampu i medije Privredne komore Slovenije (GZS) je na današnjoj korespodentskoj sednici

05. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Upravni odbor Udruženja za štampu i medije Privredne komore Slovenije (GZS) je na današnjoj korespodentskoj sednici ponovo predložio Sindikatu novinara Slovenije početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za profesionalne novinare, 7. oktobra.
Upravni odbor je ponudio pregovore za novinare, koji su zaposleni kod poslodavaca, članova njihovog udruženja pri GZS, a ne i kod drugih poslodavaca, jer za tako nešto nije ovlaštena, što implicira da nije nadležan za sklapanje nacionalnog kolektivnog ugovora za profesionalne novinare. Zakonodavstvo, takođe, ističe upravni odbor Udruženja za štampu i medije pri GZS ne ovlaštuje GZS za pregovore na nacionalnom nivou za javni sektor, gde spada javna ustanova Radio-televizija Slovenije.
Sindikat novinara Slovenije još nije odgovorio na ovo saopštenje. Slovenački novinari štrajkuju već treći dan, jer predstavnik poslodavaca ne želi da pregovara o izmednama i dopunama postojećeg kolektivnog ugovora, već zahteva pregovora sa sindikatom o novom kolektivnom ugovoru za profesionalne novinare.

Print Friendly, PDF & Email