Slobodne Kikindske

Smenjeni glavni i odgovorni urednik i direktor nedeljnika “Kikindske” Željko Bodrožić i Mila Melang na

20. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Smenjeni glavni i odgovorni urednik i direktor nedeljnika “Kikindske” Željko Bodrožić i Mila Melang najavili su da će sa novinarima koji budu napustili tu redakciju od petka početi da štampaju novi privatni list “Slobodne kikindske”. Bodrožić je rekao agenciji Beta da će “Slobodne kikindske” biti identične novinama koje su do sada izlazile, a da će nastati kao reakcija na to “što će nekadašnji socijalisti, a današnji radikali, ‘Kikindske’ početi da štampaju na ćirilici, izbaciti rubrike koje su im smetale i promeniti ime lista u Kikindske novine”. Smenjeni urednik novina koje su u vreme režima Slobodana Miloševića bile jedan od najkažnjavanijih medija u Srbiji, tvrdi da su se u “Kikindske” sada vratili ljudi koji su 2000. godine otpušteni ili su sami otišli iz novina. Odbornička većina u SO Kikinda, koju čine Srpska radikalna stranka (SRS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i odbornik Pokreta snaga Srbije Milovan Blažić, inače rođeni brat novog predsednika opštine Branislava Blažića (SRS), prošlog petka imenovali su novo rukovodstvo gradskih novina “Kikindske”.
Za novog direktora je imenovan Ilija Bulajić, za kojeg Bodrožić tvrdi da je do 2000. godine bio predsednik opštinskog odbora SPS-a a sada je član SRS-a, dok je novi glavni i odgovorni urednik postala Ljiljana Vitas-Simić, novinar “Kikindskih”.
Ona tvrdi da je odluku da “Kikindske” počnu da se štampaju na ćirilici doneo prethodni saziv SO Kikinda. “Staro rukovodstvo je neprelazak na ćirilicu obrazlagalo tehničkom neopremljenošću. Iako je SO Kikinda tražila u to vreme da pređemo na ćirilicu, nije želela da uloži sredstva u kupovinu opreme”, rekla je Vitas-Simić.
Što se tiče promene imena u “Kikindske novine”, ona je rekla da im je naznačeno da je staro ime zaštićeno i da zbog toga ne želi da se vodi sudski spor.

Print Friendly, PDF & Email