Radikali kritikuju nedeljnik “Zrenjanin”

Zrenjaninski odbor Srpske radikalne stranke (SRS) oštro je danas kritikovao regionalni nedeljnik “Zrenjani

13. Oct 2004

Reading Time: 2 minutes

Zrenjaninski odbor Srpske radikalne stranke (SRS) oštro je danas kritikovao regionalni nedeljnik “Zrenjanin” povodom objavljivanja niza članaka o radu Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu. Portparol odbora SRS Dušan Šijan je tim povodom izjavio “da je nedopustivo za jedan regionalni nedeljnik, kakav je ‘Zrenjanin’, da se bavi državnom politikom i da svake nedelje ustupa dve trećine jedne stranice za sejanje mržnje”. “Nedopustivo je da se taj list bavi državnom politikom, pogotovo što dopušta jednom od njihovih saradnika (profesoru Ediju Darušiju) da vađenjem segmenata iz celina nekih tekstova formira novi tekst na osnovu kojeg satanizuje većinski narod koji živi u Srbiji”, rekao je Šijan.
Prema njegovim rečima “nedopustivo je da preko milion Srba, koji su pomereni sa svojih vekovnih ognjišta, u listu ‘Zrenjanin’ budu proglašeni ratnim zločincima, a to Edi Daruši iz nedelje u nedelju potpisuje i ‘Zrenjanin’ takve članke objavljuje”. “Nedopustivo je od žrtve praviti dželata i nedopustivo je da neko sudi, a nije za to nadležan”, rekao je Šijan, ne precizirajući o kojem članku Edija Darušija je konkretno reč i u kom segmentu on piše o gore iznetim tvrdnjama.
Reagujući na optužbe SRS-a, profesor građanskog vaspitanja u zrenjaninskoj Gimnaziji i saradnik lista “Zrenjanin” Edi Daruši je izjavio “da je smisao njegovih tekstova da vode ka pomirenju naroda u regionu, time što će se pokazati ko je kriv i ko je vršio ratne zločine”.
“Moji tekstovi imaju nameru da se suočimo sa prošlošću, a i da pokažemo da, konkretno, ja nisam ratni zločinac i krivac, iako sam bio učesnik dva rata, jer se ne sudi celom narodu, nego pojedincima”, rekao je Daruši agenciji Beta.
On je takođe rekao i da trenutno priprema tekst “Vojvoda u Hagu”, ali da čisto sumnja da će nakon svega hteti da ga objavi “kako njegova porodica ne bi zbog toga imala problema”.
“Osim javnih prozivki i cimanja telefonom, tek sada su počeli da se stvaraju problemi, ali mi je bitno da niko ne može krivično da me goni zbog takvog pisanja”, rekao je Daruši i ujedno otkrio da je nedavno imao problema sa Društvom novinara Vojvodine zbog teksta “Srpska strana zločina u Srebrenici”.
Kako je rekao, pomenuto novinarsko udruženja ga je napalo, iako je kao izvor informacija za tekst koristio javno priznanje Vlade Republike Srpske da su u Srebrenici vršeni zločini i nešto što je zvaničan dokument koji se može pročitati na mnogim internet sajtovima, a što nema nikakve veze sa Srbijom.

Print Friendly, PDF & Email