Protest zbog pritisaka na “Zrenjanin”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje pritisak Srpske radikalne stranke na uređivačku politiku

14. Oct 2004

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje pritisak Srpske radikalne stranke na uređivačku politiku lista “Zrenjanin”, kao i sramnu ulogu nekih novinarskih udruženja u tom “slučaju”. Naime, lokalni odbor SRS u Zrenjaninu kritikovao je list “Zrenjanin” zbog toga što objavljuje tekstove koji se tiču ratnih zločina koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije u protekloj deceniji. Ta stranka smatra da “jedan regionalni nedeljnik ne treba da se bavi državnom politikom i da svake nedelje ustupa dve trećine stranice za sejanje mržnje”. U svom prepoznatljivom maniru, radikali optužuju list “Zrenjanin” da kroz te tekstove “satanizuje većinski narod koji živi u Srbiji”.
Autoru tih tekstova, profesoru građanskog vaspitanja iz Zrenjanina Ediju Darušiju, “nepoznata lica” već upućuju telefonske pretnje i preko “posrednika” salju “signale” da “pripazi šta radi”.
Da stvar bude gora, potrudilo se Društvo novinara Vojvodine, koje je u saopštenju “preporučilo” listu “Zrenjanin” kakvu uređivačku politiku treba da vodi “u svetlu političkog trenutka i mogućih posledica na međunacionalne odnose u regionu”. Ovo Društvo autoru tekstova prigovara što ne piše o dešavanjima na Kosovu iz marta ove godine, umesto što piše o izjavama političara i intelektualaca “od pre 20 godina”.
NDNV je užasnuto ovakvim iskrivljenim tumačenjima pravog smisla tekstova koje Edi Daruši objavljuje u “Zrenjaninu” i zahteva od nadležnih organa da autora tekstova i redakciju lista “Zrenjanin” zaštite od pretnji i da utvrde ko su “nepoznata lica” koja prete. NDNV apeluje na srodna novinarska i medijska udruženja da takođe osude pritisak koji se vrši na uređivačku politiku lista “Zrenjanin”.
NDNV ocenjuje da je najnoviji “slučaj” zapravo logična posledica činjenice da društvo u Srbiji nije raskrstilo sa nedavnom prošlošću niti je raskrstilo sa nosiocima pogubne ratne politike iz protekle decenije i onih koji su takve političare svesrdno ratnohuškački pomagali iz svojih medija.
NDNV smatra da je više nego ikada Srbiji potrebno da se osvrne iza sebe i da se suoči sa posledicama koje je u regionu proizvela u prošlosti. NDNV takođe smatra da mediji u Srbiji ni izbliza nisu posvetili dovoljno pažnje problematici ratnih zločina. Umesto toga, u velikoj većini domaćih medija Haški tribunal se demonizuje. Mediji se bave “proceduralnim pitanjima” tipa ko ima a ko nema branioca, ko se dobrovoljno predao a ko je uhapšen, ali veoma retko imamo priliku da čitamo/gledamo/slušamo više nego potresna svedočenja iz sudnice u Hagu. A reč je o živim ljudima, koji su u ratu izgubili sve što su imali: i porodicu, i prijatelje, i domove. Ako ništa drugo, bilo bi pristojno barem da se zapitamo kako bi nama bilo da nam se to dogodilo.
Ta teza kojom nas “politička elita” i “novinari” truju, po kojoj treba da “merimo” ko je prvi počeo, ko je koga koliko ubijao… jednostavno je pogubna po budućnost Srbije i regiona. Jedina prava mogućnost je da se stane pred ogledalo i suoči sa onim što je rađeno u ime Srbije.
NDNV daje punu podršku uređivačkoj politici lista “Zrenjanin” i autoru tekstova Ediju Darušiju. NDNV poziva ostale medije u Srbiji da prestanu da žmure pred stvarnošću i da barem sa istim onim žarom sa kojim je rat u jednom delu medija u Srbiji proizvođen sada pokušaju da ubrzaju suočavanje sa posledicama tih ratova.

Print Friendly, PDF & Email