Priznanje Bojanu Tončiću

Pišući o ratnim zločinima Bojan Tončić se suprotstavio arhetipskom modelu po kojem su se oni desili tamo negde i po koje

23. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Pišući o ratnim zločinima Bojan Tončić se suprotstavio arhetipskom modelu po kojem su se oni desili tamo negde i po kojem su ih počinili drugi. On je insistirao da se zločini i zločinci otkriju – jedan je od razloga zbog kojih je ovogodišnji dobitnik NUNS – ove nagrade za novinarsku etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” novinar dnevnika Danas Bojan Tončić. Prema obrazloženju Vukašina Obradovića, dobitnika nagrade “Dušan Bogavac” za 2003. i urednika i vlasnika lista Vranjske Tončić je svoje novinarske početke i sazrevanje obeležio serijom tekstova o ljudskim pravima “kada je etika određivala sa koje strane barikada treba biti i kada je hrabrost bila neodvojivi deo profesije”. Tončić se zahvalio porodici Bogavac i NUNS ističući da mu je drago što je imao svoju ulogu u otporu civilnog društva totalitarizmu i što se ispostavilo da je tekstove o ratnim zločinima pisao uspešno.
U tekstu o Dušanu Bogavcu koji je pročitan na dodeli nagrade član žirija Filip Mladenović je napisao da je hrabrost u vreme Bogavca značila isto kao da danas neki novinar objavi seriju tekstova o mafijaškim bosovima u Srbiji, o njihovim pokroviteljima u policiji, tužilaštvu, sudovima, politici, kao kada bi se analtički bavio ratnim zločinima, objavljujući tekstove sa imenima, prezmenima onih koji su ubijali, silovali i pljačkali civile.
– Umesto svega toga imamo mali broj novinara u Srbiji koji su spremni da se uhvate u koštac sa ove dve rak-rane Srbije, sa počinjenim ratnim zločinima i sa organizovanim kriminalom. A taj skroman broj novinara stalno je izložen pretnjama, ucenjivanjima, uvredama – napisao je Mladenović.
Nagrada “Dušan Bogavac” dodeljuje se već 14 godina, a dva puta nije dodeljena jer je žiri smatrao da je 1994. i 1999. niko nije zaslužio. U žiriju ove godine bili su Nebojša Popov, Branka Bogavac, Vukašin Obradović, Željko Bodrožić i Filip Mladenović.

Print Friendly, PDF & Email