Pobuna ukrajinskih novinara zbog cenzure

Novinari više ukrajinskih televizija pobunili su se zbog cenzure na tim kanalima, izražavajući zabrinutost zbog pos

28. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Novinari više ukrajinskih televizija pobunili su se zbog cenzure na tim kanalima, izražavajući zabrinutost zbog posledica pristrasnog izveštavanja u odlučujućem periodu predsedničkih izbora, prenosi ukrajinska agencija Unian. Izjavu je potpisalo više od 40 novinara televizija “Intera”, ICTV, “Novi”, “1+1” i TNT. “Uprkos standardima profesionalnog novinarstva, vlast, a pod njenim pritiskom i deo vlasnika i menadžera kanala, nameravaju da prećute važne događaje ili da ih netačno predstave”, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je na konferenciji za novinare pročitao novinar ICTV Sergej Švec. “Mi se obavezujemo da ćemo poštovati standarde. Uvereni smo da je profesionalno izveštavanje o odlučujućem periodu izbora krajnje neophodno za gledaoce. Pozivamo kolege da se priključe I podrže naš stav”, navodi se u zajedničkoj izjavi novinara.
Jedan od urednika kanala “1+1”, Kipijani Vahtang, rekao je agenciji Beta da predsednička administracija Ukrajine daje instrukcije kanalima o čemu mogu, o čemu ne mogu da izveštavaju i koliko pažnje treba da posvete određenom kandidatu.
Opozicionoj TV5, čiji novinari već treći dan štrajkuju glađu, odmrznuti su bankarski računi, saopštila je danas ta TV.
Redakcija te TV započela je štrajk glađu, zahtevajući prestanak pritiska vlasti na kanal. Oni su tražili deblokadu računa, do kojeg je došlo na osnovu tužbe jednog poslanika, a traže i stalnu dozvolu za korišćenje frekvencija.

Print Friendly, PDF & Email