Pismo novinarskim udruženjima

Povodom inicijative za uvođenje novinarske licence, Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputilo je pismo novinar

22. Oct 2004

Reading Time: 2 minutes

Povodom inicijative za uvođenje novinarske licence, Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputilo je pismo novinarskim udruženjima i medijskim organizacijama u kojem ih poziva na zajedničku akciju i udruživanje u borbu za zaštitu profesije koja je ozbiljno ugrožena. NDNV smatra da će uvođenje novinarskih licenci doprineti redu i prepoznavanju digniteta novinarske profesije, pogotovo ukoliko u procesu njenog uvođenja naiđemo na nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa. Pismo prenosimo u integralnoj verziji:
“Poštovane kolege,
Drastično kršenje kodeksa novinarske profesije, kao i celokupno stanje u domaćim medijima i novinarstvu uopšte, govori o potrebi da se profesionalna novinarska udruženja i zainteresovane medijske organizacije, bez obzira na međusobne razlike, udruže u borbi za zaštitu profesije koja je ozbiljno ugrožena.
Naše je mišljenje da je potrebno veoma ozbiljno i temeljito preispitati sve mogućnosti za uvođenje novinarske licence, koja bi bila značajan korak ka profesionalnom, odgovornom i etičkom novinarstvu. Podsećamo da slobodna i kvalitetna informacija nije moguća ukoliko novinar nije obrazovan i osposobljen za svoju profesiju (u ovo ubrajamo i često nedostajuću elementarnu pismenost), a pogotovo nije moguća ukoliko se ne pridržava osnovnih etičkih normi i novinarskog kodeksa. Kompetentnost u našoj profesiji mora u svojoj definiciji sadržavati i etičnost.
Sigurni smo da se slažete da je pridržavanje etičkog kodeksa “sveto pismo” naše profesije i da sloboda novinarskog izražavanja ne sme da znači da javna reč može biti zloupotrebljena u funkciji vređanja i klevete, u funkciji manipulacije javnošću. Naš cilj ne sme da bude samo zaštita novinara i profesije od represije državnih organa i drugih centara moći, nego i zaštita profesije od pojedinih novinara i medija koji je ozbiljno ugrožavaju. Pogotovo ako nam je jasno da su neki novinari i mediji produžene ruke pojedinih centara moći, pa samim tim i ne funkcionišu kao mediji već kao propagandne mašine.
Pozivamo vas da ozbiljno razmotrite našu inicijativu i da, kroz razmenu iskustava, znanja i ideja, dođemo do zajedničkog stava po pitanju uvođenja licence u našu profesiju. Svakako da se slažemo da je potrebno iz medijske regulative i prakse razvijenih zemalja preuzeti segmente koje bi najviše odgovarale našoj stvarnosti, ali je istovremeno potrebno uvažiti i specifičnost našeg izuzetno teškog medijskog nasleđa, proisteklog iz vremena komunizma i vremena Miloševićeve diktature.
Verujemo da će novinarska licenca doprineti redu i prepoznavanju digniteta novinarske profesije, pogotovo ukoliko u procesu njenog uvođenja naiđemo na nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa. Međutim, i ako ne bude tako, čak i ukoliko licenca u prvo vreme ne bude obavezujuća, njeno moralno i javno značenje će ukazivati na to ko se u ovoj zemlji bavi novinarstvom a ko nadrinovinarstvom. Već i to će biti značajan pomak sa mrtve tačke.
Očekujemo vaše predloge i sugestije i predlažemo da budete naši gosti u Novom Sadu tokom novembra meseca, kako bismo “na licu mesta” porazgovarali i zvanično označili početak borbe za uvođenje novinarskih licenci. Termin održavanja tog sastanka takođe je stvar dogovora.”

Print Friendly, PDF & Email