PINK – prva gej-televizija u Francuskoj

Homoseksualci širom Francuske pozdravili su danas otvaranje “Pink TV”, prvog televizijskog kanala za

25. Oct 2004

Reading Time: 2 minutes

Homoseksualci širom Francuske pozdravili su danas otvaranje “Pink TV”, prvog televizijskog kanala za gej-populaciju u zemlji. Pokretanje tog tv-kanala dolazi u vreme kada homoseksualci u Francuskoj već prave slogane sa idejom da “poguraju” legalizaciju sklapanja brakova između osoba istog pola. “Gej talas”, piše danas list “Parizjen” na naslovnoj strani. Osnivači “Pink TV” kažu, međutim, da žele da se obraćaju i heteroseksualcima.
Predsednik televizije Paskal Houzelot izjavio je da “Pink” neće biti “geto-kanal, već onaj koji će afirmisati gej identitet”. Houzelot je ocenio da je u Francuskoj oko 3,5 miliona gej-osoba, što je sedam odsto ukupne populacije, i kazao da se nada da će njegova televizija, koja je privatna, privući najmanje 180.000 pretplatnika. Za devet evra mesečno, gledaoci će moći da vide gej komičare, učestvuju u debatama o pravima homseksualaca, gledaju klasične, ili noću porno filmove.
Aktivisti za prava gej populacije kažu da bi taj tv-kanal mogao da pomogne da homoseksualnost postane prihvatljivija u Francuskoj, gde je konzervativna vlada zauzela čvrst stav protiv legalizacije venčanja osoba istog pola i davanja odobrenja da gej parovi usvajaju decu.
“Gej kanal pomaže da se pokaže da je homoseksualnost nešto normalno, i to je dobro. On može da rasvetli činjenicu da su gej osobe samo još jedan deo društva, sa svojim sopstvenim interesima”, kazao je Alen Piriu iz Inter-LGBT grupe za prava gej osoba.
On je, međutim, ocenio da “Pink TV”, čije pokretanje nije do sada pratila kontroverza, neće imati ključnu ulogu u borbi za prava gej populacije.
“U našoj kampanji da se legalizuju gej venčanja, na primer, mi pokušavamo da se obratimo što širem auditorijumu. Promovisanje tog zahteva na gej kanalu – znači suštinski obraćanje nama – ne služi zaista tom interesu”, kazao je Piriu.
Neki političari iz opozicione Socijalističke partije obećavaju da će se zalagati za legalizaciju gej venčanja, ali se konzervativci tome suprotstavljaju, tvrdeći da se radi o napadu na svetost braka.

Print Friendly, PDF & Email