Novinarka glumila teroristkinju

Ruska novinarka Galina Simkina (44) koja se pretvarala da je teroristkinja samoubica, uhapšena je na aerodromu u Kras

05. Oct 2004

Reading Time: 2 minutes

Ruska novinarka Galina Simkina (44) koja se pretvarala da je teroristkinja samoubica, uhapšena je na aerodromu u Krasnodaru, na jugu Rusije, i preti joj krivična prijava. Predstavnica regionalne policije saopštila je danas da je novinarka “Kubanskih novosti” bila obučena u crno, da je pokušala da uđe u avion na letu Krasnodar-Moskva i da je pri pregledu njenog prtljaga otkrivena šema eksplozivne naprave. Policija je saopštila i da je nakon hapšenja Simkina pokušala da objasni se tako ponašala jer je želela da proveri rad policije i da napiše reportažu o merama borbe protiv terorizma na aerodromima.
Navodi se i da je jedan taksista prethodno telefonom upozorio policiju o “čudnom ponašanju” jedne putnice, koja mu je navodno rekla da je obučena kao “šehidka”, jer namerava da napiše reportažu. Policija je saopštila da tužilaštvo proverava, da li u akciji novinarke ima elemenata krivičnog dela, kao i da postoji mogućnost da protiv nje bude podignuta krivična prijava. U “Kubanskim novostima” kažu da novinarka nije imala nikakav redakcijski zadatak u vezi sa njenom namerom da napiše reportažu i da njena akcija nije bila dogovorena sa lokalnim pravosudnim organima.
Izdanje jednog internet lista objavilo je pozivajući se na načelnika odeljenja transportne kriminalističke službe Krasnodarskoj kraja, Ljeva Agonikijana, da je policija znala da će jutarnjim letom poleteti novinarka kako bi proverila rad policije. “Naši saradnici su se ponašali strogo u skladu sa instrukcijom. Oduzeta joj je torba, jer se aktivirao analizator gasa. Moguće da je to bila reakcija na lak ili na druge susptance. Zaključci će biti doneti nakon ekspertize”, kazao je Agonikjan.
Simkina, koja se nalazi u bolnici, saopštila je da će sudu podneti prijavu protiv ponašanja policije. “Rosijskaja gazeta” objavila je reportažu i intervju sa novinarkom, napravljenim u bolnici. List piše da je Simkina prošla kroz aerodromsku kontrolu i potom za sobom čula veliku buku. Kroz nekoliko sekundi, ruke su joj bile zavrnute na leđima i videla je oko 15 specijalaca u maskirnim uniformama. Iako je vikala “Momci, ja sam naša, novinarka”, usledile su psovke, a specijalci su je bacili na asfalt.
“Rosijskaja gazeta” piše da su je u aerodromskoj policiji već čekali, ali da se nadala, da će joj posle provere dokumenata vratiti torbe i avionsku kartu i da će moći da poleti. “Njoj, međutim, nisu dozvolili ni da pozove telefonom i upozori da je ne čekaju u Moskvi”, dodaje list.
Iako je redakcija potvrdila da je reč o njihovoj novinarki, policija je nije pustila.
“Sreća je da nisam imala u ruci mobilni. Mogli su prosto da me ubiju zbog nekog neopreznog pokreta. Pozvali su minere, koji, naravno, nisu našli nikakvu eksplozivnu napravu, ali su me i posle toga držali još pet sati. Pisala sam izjavu o zapisima u notesu, dokazujući da oni nemaju veze sa ‘crtežima eksplozivnih naprava'”, kazala je Simkina.
List navodi da su joj avionske karte i lična karta vraćeni tek posle 18 sati, a da joj još nisu vraćeni ni torba sa ličnim stvarima, ni notes.
Simkina, koja je poznata po novinarskim istraživanjima, zbog kojih je nekoliko puta bila pretučena, oporavlja se u bolnici od svega pretrpljenog i tvrdi da joj se više ne dopada crna boja odeće.

Print Friendly, PDF & Email