Ministarstvo rada kritikuje medije

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike ocenilo je danas da je izveštavanje medija o slučaju zlostavl

18. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike ocenilo je danas da je izveštavanje medija o slučaju zlostavljanja dvomesečne bebe tipičan primer povrede privatnosti, narušavanja ugleda, časti i ličnog dostojanstva deteta koje je bilo žrtva zlostavljanja. U saopštenju Ministarstva ukazuje se da je nedopustiva praksa da se formalna zaštita identiteta dece-žrtava kroz navođenje inicijala dopunjava nizom podataka, kojima se obezbeđuje potpuna identifikacija. “Na takav način se stvaraju uslovi za socijalnu stigmatizaciju i dodatno traumatizovanje dece-žrtava nasilja, čime se direktno krši princip najboljeg interesa deteta”, piše u saopštenju.
U saopštenju se ukazuje na kontinuiranu praksu kršenja člana 41. zakona o javnom informisanju, koji predviđa da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo i interes.
Dodaje se da je analizom dnevne štampe uočen veliki broj tekstova koji predstavljaju kršenje prava na privatnost i zaštite najboljih interesa deteta-žrtve zlostavljanja.
“Najčešće je reč o primerima zloupotrebe dece iz sistema socijalne zaštite, kada se novinarsko izveštavanje stavlja u funkciju senzacije i time predstavlja najgrublje kršenje osnovnih etičkih i novinarskih principa”, upozorava se u saopštenju.
Ocenjuje se da analitičko novinarstvo treba da se bavi problemom nasilja nad decom, ali uz konstruktivniji pristup i ukazivanje ne samo na njegove uzroke i pojavne oblike, već na mehanizme prevencije i zaštite.
I pshijitar Instituta za mentalno zdravlje Oliver Vidojević ocenio je danas da je izveštavanje medija o slučaju zlostavljanja dvomesečne bebe bilo “nedopustivo loše i neodgovorno”, kao i da će ostaviti trajne negativne posledice po žrtvu i njenu porodicu.
Vidojević je danas agenciji Beta izjavio da je krivivica medija što su preuranjeno govorili o nedokazanoj krivici članova porodice i iznosili podatke na osnovu kojih se mogao otkriti identitet žrtve.
Posebno je loše što nijedan medij nije ponudio demanti ili izvinjenje za svoje izveštavanje, čime se prema Vidojevićevim rečima, pojačava utisak o novinarskoj neodgovornosti.

Print Friendly, PDF & Email