I dalje kontrola medija

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Slobodan Stojšić izjavio je danas da

29. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Slobodan Stojšić izjavio je danas da dešavanja oko imenovanja Saveta za radio-difuziju jasno pokazuju da vlasti u Srbiji i dalje žele da medije maksimalno kontrolišu preko ovog tela.
“Savet za radio-difuziju jeste suština i srž čitave zakonske medijske regulative. Ukoliko on ne bude nezavisno telo, onda nastaje problem, odnosno to znači da će biti pod kontrolom od strane vlasti”, rekao je Stojšić agenciji Beta. On je izrazio bojazan da će se u Srbiji desiti “bugarski sindrom”, odnosno da će se, kao u Bugarskoj, prostom većinom poslanika u skupštini, kompletan Savet moći razrešiti i postaviti novi u proseku jednom godišnje. “Ako je princip da mogu da menjaju kompletan Savet, to znači da mogu da menjaju i odluke koje je doneo smenjeni Savet, kada su, recimo, u pitanju dozvole za emitovanje ili frekvencije. A to je strašno, jer ne možete da dodelite jednom mediju nacionalnu frekvenciju, a nakon godinu dana da tu odluku poništite”, kazao je Stojšić.
ANEM je pre desetak dana povukao svoj predlog za članove Saveta za radio-difuziju, uz obrazloženje da ne želi da učestvuje u “farsi”, odnosno da o imenovanju Saveta odlučuje zajedno sa “fantomskim” organizacijama, koje nemaju zakonsko pravo da učestvuju u tom procesu. Odluku ANEM-a podržali su i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje kompozitora Srbije i Savez dramskih umetnika Srbije.
Stojšić je ocenio da se sada pokazalo da je odluka o povlačenju ANEM-ovih kandidata za članove Saveta za radio-difuziju bila “najkvalitetnija moguća odluka”. “Želeli smo da to telo bude zaista nezavisno, sastavljeno od eksperata, a umesto toga ponuđena nam je farsa u kojoj zaista nismo želeli da učestvujemo”, kazao je Stojšić.

Print Friendly, PDF & Email