Etika u medijima – primeri i kontraverze

Knjiga Luisa Alvina Deja, profesora Luizijana Stejt Univerziteta , koju je danas predstavio izdavač Medija centar, &

21. Oct 2004

Reading Time: 2 minutes

Knjiga Luisa Alvina Deja, profesora Luizijana Stejt Univerziteta , koju je danas predstavio izdavač Medija centar, “jeste dragocen udžbenik i zbir konkretnih odgovora na pitanje šta je to profesionalna novinarska etika”, zaključili su učesnici današnje promocije. Na tribini sa temom “Novinarstvo – biznis ili profesija”, koja je usledila, novinari, urednici i medijski eksperti  složili su se da bi u sadašnjem medijskom haosu u Srbiji, kao i u rastućoj tabloidizaciji dnevne štampe, najpovoljnije rešenje svakako bilo kada bi novinari etiku svoje profesije oblikovali sami, prema postojećim kodeksima Evropske unije. “Do momenta kada će moći da se govori o medijskoj samoregulaciji u našoj zemlji – put je dug, a knjiga koju je objavio Medija centar jedan je od važnih koraka ka tom cilju”, rekao je moderator današnje rasprave novinar Dragan Bisenić.
Direktor Centra za profesionalizaciju medija Stevan Nikšić istakao je da knjiga Luisa Deja “jasno poručuje da novinarstvo može biti ili etičko ili se radi o političkoj, ličnoj propagandi, reklami ili nekom drugom obliku pisanja.” Nikšić je takođe upozorio da postojeći novinarski kodeksi u Srbiji nisu dovoljno dobri za izazov trenutka u kome se mediji nalaze, i da bi hitno valjalo raditi na izradi novih.
Glavni urednik lista Politika Milan Mišić naveo je nekoliko ilustrativnih primera i dilema iz svakodnevnog uredničkog rada i podsetio da u domaćoj novinarskoj praksi nije jasno definisano ni pitanje da li je dozvoljeno objaviti nečiju fotografiju bez odobrenja, pa je o složenijim etičkim pitanjima svakako veoma teško razgovarati. Učestvujući u raspravi, Veselin Simonović, glavni urednik lista Blic, govorio je o odnosu tiraža, profita i novinarske etike naglašavajući da je u slučaju Blica veoma važna činjenica da su vlasnici ovih novina stranci koji “bar nemaju nikakve otvorene političke pretenzije u Srbiji”.
Tribina “Novinarstvo – biznis ili profesija” zapravo je prvi od pet predviđenih razgovora koji će do početka naredne godine biti održani u Medija centru u okviru projekta “Etika u medijima – primeri i kontraverze”. Organizatori će se truditi da i u narednim raspravama predstave sveobuhvatan spektar pitanja etičkog karaktera sa kojim se u svakodnevnom radu suočavaju novinari u Srbiji.
Izlaganja učesnika i diskusije vođene na svih pet tribina biće objavljene kao posebna brošura, a Medija centar će realizovati i pet polusatnih televizijskih emisija koje će biti distribuirane svim zainteresovanim televizijskim stanicama.
Knjigu Luisa Alvina Deja “Etika u medijima” možete kupiti u Medija centru, kao i u knjižarama.
Projekat “Etika u medijima – primeri i kontraverze” realizovan je uz pomoć Fonda za otvoreno društvo – Beograd

Print Friendly, PDF & Email