Čaša gorčine se prelila

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je sva medijska udruženja u Srbiji koja drže do sebe i do svoje pro

21. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je sva medijska udruženja u Srbiji koja drže do sebe i do svoje profesije i čiji se članovi nikada nisu ogrešili o novinarstvo na okupljanje oko inicijative za osnivanje institucije novinarske licence. Čaša gorčine zbog svakodnevnog brukanja profesije se prelila i krajnje je vreme da se podvuče jasna crta ko može da se bavi novinarstvom a ko ne može, ko je novinar a ko nije, šta su mediji a šta propagandne mašine. 
Od stotina primera kršenja kodeksa novinarske profesije, kojih smo svedoci doslovno svakodnevno, spomenimo samo neke. Prvo su mediji, pozivajući se na svoje “izvore”, javili kako neki “satanisti” planiraju da “žrtvuju” jednog dvanaestogodišnjeg dečaka, što je izazvalo pravu paniku u Novom Sadu, u koje  je “žrtvovanje” trebalo da se dogodi. Potom je usledila “proverena” priča o zlostavljanju dvomesečne bebe, gde je na najgrublji i najodvratniji mogući način narušena ljudska privatnost. Zatim su mediji počeli da izvlače zdrvatsvene potvrde o zdravstvenom stanju pojedinih kanidata za pojedine funkcije. Sve to “garnirano” je televizijskim emisijama u kojima se promovišu knjige optuženih za najteže ratne zločine i vulgranim casopisima koji se lažno predstavljaju kao tabloidi.
Ukoliko već pravosuđe nije u stanju da stane u kraj ovim izlivima nemorala i uvreda, koji bukvalno pljušte iz dana u dan sa naših TV ekrana, sa radio talasa, iz štampanih medija, novinarska udruženja mogu i moraju da se objedine oko inicijative za uvođenje novinarske licence, kao trenutno jedino mogućeg preduslova za zaustavljanje sramoćenja i daljeg upropaštavanja naše profesije. Kod licence su dve stvari najvažnije: prvo, treba je zaslužiti, a drugo – ona se može i izgubiti ukoliko se prekrši “sveto pismo” novinarstva – etički kodeks.

Print Friendly, PDF & Email