3K i Radio 101 ponovo u sistemu RTS

Treći kanal i Radio 101, koji su odlukom bivše Vlade Srbije postali zasebna preduzeca radi pripreme za prodaju, ponovo

13. Oct 2004

Reading Time: < 1 minute

Treći kanal i Radio 101, koji su odlukom bivše Vlade Srbije postali zasebna preduzeca radi pripreme za prodaju, ponovo su danas pripojeni Radio-televizije Srbije (RTS). Ugovor o vraćanju Trećeg kanala i Radija 101 u okrilje RTS, javnog preduzeća kojem predstoji transformacija u republički i pokrajinski javni servis, potpisali su danas generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, predsednik Upravnog odbora RTS akademik Nikša Stipčević i direktori Trećeg kanala i Radija 101 Igor Miklja i Žarko Obradović. Tijanić je izrazio očekivanje da će vlada na nekoj od narednih sednica poništiti odluku prethodne vlade i potvrditi ugovor o pripajanju Trećeg kanala i Radija 101 Javnom preduzeću RTS.
Prema njegovim rečima, RTS bi pripajanjem Treheg kanala i Radija 101 trebalo da postane “oslonac tranzicionog procesa u Srbiji”. Miklja je rekao da je Treći kanal, koji postoji već 15 godina, bio u “neprirodnom statusu” i da je, zbog nedostatka novca, bio doveden u pitanje njegov opstanak.
Prema Zakonu o radiodifuziji, na osnovu kojeg bi RTS trebalo da bude transformisana iz javnog preduzeća u radiodifuznu ustanovu Srbije, ta nacionalna medijska kuća trebalo bi da emituje televizijski program na dve mreže, a radijski na tri.
Zakonom je predviđeno i da pokrajinski javni servis, u koji bi trebalo da bude transformisana RTV Novi Sad, emituje televizijski program na dve mreže, a radijski na tri.

Print Friendly, PDF & Email