Zaćutali lokalni mediji

Tri privatne kruševačke medijske kuće, RTV “Rubin”, RTV “Neven” i Radio “Antena&#

23. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Tri privatne kruševačke medijske kuće, RTV “Rubin”, RTV “Neven” i Radio “Antena”, već nekoliko dana ne emituju program jer im je u noći između subote i nedelje ukradena kompletna emisiona tehnika instalirana na brdu Basara u ataru sela Srnje, desetak kilometara udaljenom od Kruševca. Prema saopštenju kruševačkog SUP-a, za sada nema informacija ko su vinovnici ove teške krađe koja je vlasnike pomenutih medija oštetila za više od 50.000 evra. Provala se, po svemu sudeći, dogodila tokom proteklog vikenda, nešto pre šest ujutru, kada su tehničari u radio “Anteni” primetili da program ne ide u etar, ali su poverovali da je uzrok tome nestanak struje u ovom kraju, utoliko pre što su provalnici privremeno isključili napajanje i za ostale lokalne stanice koje takođe na ovom brdu imaju antenske sisteme. Tek kada su se čuli sa kolegama iz druga dva medija sa kojima dele istu kućicu i antenski stub, shvatili su da nešto nije u redu i alarmirali vlasnike koji su, došavši na Basaru, kućicu zatekli obijenu i praznu.
– Očito je da su provalnici dobro poznavali ove uređaje, jer je, osim vrata rasečenih testerom za gvožđe, sve ostalo profesionalno i vešto skinuto – rekao nam je Miloš Milošević, vlasnik Televizije “Rubin” koji veruje da je ovo delo konkurencije ili osvete. Mislim da je neko hteo da nanese štetu jednom od nas, ali je odneo sve, pošto nije znao šta je čije. On kaže da Televizija “Rubin” neće moći da počne sa emitovanjem programa pre kraja nedelje, kada očekuje novi predajnik. U potragu za novim predajnicima krenuli su i vlasnici druge dve medijske kuće. Vlasnik RTV “Neven” Dragan Vučić rekao nam je da je, kako bi što pre krenuo sa programom, bio prinuđen da kupi predajnik tri puta manje snage, a sa mnogo slabijim uređajima ovih dana ponovo će početi i radio”Antena”.
Tokom uviđaja koji su obavile patrole kruševačkog SUP-a, otkriveni su i tragovi koji govore da su provalnici pokušali da obiju i susednu kućicu u kojoj je smeštena tehnika RTV >Lastavice”, ali ih je, po svemu sudeći, nešto u tome omelo.
Kruševac je, inače, grad sa verovatao najvećim brojem radio i TV stanica u Srbiji u odnosu na broj stanovnika. Ovde sa trajnom, privremenom ili bez ikakve dozvole radi pet televizijskih i 18 radijskih stanica koje, čak i kad nisu pokradene, teško preživljavaju s obzirom na stanje kruševačke privrede.

Print Friendly, PDF & Email